Zdravlje

POSLUŠAJTE STRUKU Naučnici potvrdili: MAŽENJE JE LEK protiv bola, straha i depresije

Dodiri imaju značajan uticaj na naše zdravlje

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

27/10/2024 > 11:10

podeli vest:

POSLUŠAJTE STRUKU Naučnici potvrdili: MAŽENJE JE LEK protiv bola, straha i depresije
Foto: Freepik.com


Fizički kontakt je neophodan za očuvanje zdravlja ljudi, a prijatni dodiri mogu olakšati simptome mnogih tegoba – od bolova i depresije do osećaja straha. Naučna istraživanja potvrđuju ovaj efekat, prenosi Dojče vele.

Foto: Pixabay.com

 

Prema meta-analizi koja je obuhvatila podatke preko 10.000 ljudi, istraživači iz Bohuma, Duizburga, Esena i Amsterdama zaključili su da dodiri imaju značajan uticaj na smanjenje bola, stresa i depresije, pod uslovom da su uzajamno prihvaćeni i prijatni.

Kako dodiri deluju na mozak i telo

Dodiri aktiviraju deo mozga zadužen za prijem osećaja sa kože i direktno utiču na amigdalu – deo mozga odgovoran za reakcije straha.

„Prijatan dodir izaziva osećaj relaksacije“, kaže profesor Martin Korte, neurobiolog sa Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu. Istovremeno, smanjuje se oslobađanje hormona stresa poput adrenalina i noradrenalina, što snižava krvni pritisak i usporava srčani ritam.

Dodiri spasavaju živote kod novorođenčadi

Kod prevremeno rođenih beba fizički kontakt može biti od ključne važnosti. Bebe koje još nemaju razvijene respiratorne organe ponekad prestaju da dišu, ali im blagi dodiri po kičmi ili stopalima mogu pomoći da ponovo počnu da dišu.

Na odeljenju intenzivne nege u Asklepios bolnici u Hamburgu, dr Suzana Šmitke insistira da novorođenčad provodi što više vremena u naručju roditelja. „Bliski kontakt sa majkom ili ocem stabilizuje ritam disanja kod beba“, ističe ona. Ovaj kontakt dodatno doprinosi razvoju mikrobioma i prenosi korisne bakterije sa roditeljske kože.

Foto: Shutterstock

 

Dodir robota i plišanih igračaka – zamena za ljudski kontakt?

Iako dodiri robota i mekanih predmeta mogu imati pozitivan efekat, istraživanja pokazuju da oni nisu jednako efikasni kao kontakt sa drugim ljudima.

„Ključni faktor je lučenje oksitocina – hormona povezanosti i prijatnosti“, objašnjava psiholog Julijan Pakhejzer. On dodaje da su takva rešenja korisna u domovima za stare, gde je nedostatak osoblja čest problem, ali savetuje da se, kad god je moguće, koristi prilika za zagrljaj sa prijateljima ili članovima porodice – ne samo zbog emocija, već i za očuvanje zdravlja.

Foto: Pixabay.com

 

Maziti samog sebe, ipak, nije efikasno.

„Mozak potiskuje osećaj samododira, pa nema istog efekta kao kontakt sa drugim ljudima“, zaključuje prof. Korte.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar