Zdravlje

TRI OPASNA VIRUSA HARAJU SRPSKIM VRTIĆIMA! Oprez, izuzetno LAKO se prenose - zbog jednog OTPADAJU NOKTI

Doktori upozoravaju roditelje na visoku zaraznost ovih bolesti, te apeluju na pažljivu higijenu i vakcinaciju

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

27/10/2024 > 07:51

podeli vest:

TRI OPASNA VIRUSA HARAJU SRPSKIM VRTIĆIMA! Oprez, izuzetno LAKO se prenose - zbog jednog OTPADAJU NOKTI
Foto: Shutterstock


Dolaskom jeseni, sa hladnijim temperaturama, i više vrtića u Srbiji uočen je porast broja infekcija među decom, a najčešći uzročnici su koksaki virus, zauške i varičele.  

Širi se "bolest prljavih ruku" 

"Američki" koksaki virus, u narodu poznat i kao bolest "prljavih ruku" hara po vrtićima u Srbiji i regionu i beleži se mnogo više slučajeva nego u prethodne tri godine. Doktorka Biserka Obradović, specijalista opšte medicine, i dr Saša Milićević, pedijatar, napominju da u 80 odsto slučajeva ovaj virus prođe gotovo nezapaženo, ali da u 10 odsto može i te kako ostaviti teške posledice po zdravlje.

Doktorka Biserka Obradović objašnjava da postoje dva tipa koksaki virusa - A i B. 

- Tip A je poznat i kao BRNO virus i on napada uglavnom decu, dok je tip B karakterističniji za odrasle. Koksaki virus kod nas je poznat i kao američki virus. Često izaziva promene na koži dlanova, stopalima u ustima i usnoj duplji, ali kod nekih može izazvati i razne komplikacije sa veoma opasnim posledicama - objašnjava dr Obradović.

Foto: Pexels.com

 

Dr Saša Milićević ističe da se koksaki bolest najčešće prenosi na dva načina:

  • prljavim rukama
  • kapljičnim putem

- Najčešće se prenosi direktnim ili indirektnim kontaktom, recimo preko igračaka u vrtićima. Oboljevaju deca do pete godine, mada mogu i kasnije. Mogu i roditelji da obole. Inkubacija je jedan do dva dana, i onda mi ne znamo da li je u pitanju taj virus ili neki drugi. Nezgodno je što bolest može da se prenese i nekoliko dana posle prolaska samih simptoma - kaže dr Milićević. 

Iako vakcina ne postoji, dr Milićević ističe da se antitela stvaraju čim deca izađu iz tog perioda.

- Bolest je zaista blaga i ne treba da plaši roditelje. Nekada, međutim, hoće nokti da otpadnu, ali to se posle vrati. Dete deluje tužno, neće da jede, ima promene koje podsećaju na varičelu, herpes... Bolest je virusnog porekla i brzo prolazi i retko daje komplikacije u smislu upale mozga, upale pluća... - kaže dr Milićević.

Dr Milićević objašnjava i da se virus tip A javlja u ponovnom obliku izuzetno retko, dok tip B može da se vrati.

Pojavile se i zauške

Pre tri nedelje u Beogradu, a sada i u Novom Sadu zabeleženi su slučajevi zauški kod dece vrtićkog uzrasta.

Zaštitu od ove bolesti, koja u slučajevima komplikacija može proizvesti i ozbiljne posledice po zdravlje, pruža MMR vakcina. Obuhvat njome već godinama nije dovoljan - zbog čega trpi i kolektivni imunitet. 

Dr Milica Ćuk, pedijatar, kaže za "Blic TV" da mogu da se jave teže komplikacije zbog zauški, ali retko.

- Može da se javi, mada retko, i neka teža komplikacija, tipa pneumonija ili meningitis. Ali, u posebnom riziku i posebno osetljiva populacija jesu muška deca, odnosno dečaci, jer taj virus može da napadne specifično to tkivo, na epididimisu, odnosno testisu. MMR vakcina sa zaštitom od 85%, u slučaju zaušaka, svakako je delotvorna u iskorenjivanju bolesti. Kolektivni imunitet obezbeđuje se vakcinacijom čiji je obuhvat veći od 95% - navodi dr Ćuk.

Vakcinisanje MMR vakcinom je u našoj zemlji po Zakonu obavezno, a samo vakcine, kažu lekari, obezbeđuju siguran i trajan imunitet. 

Varičele drastično obaraju imunitet

Varičele odnosno ovčije boginje, koje drastično obaraju imuni sistem, haraju među decom u vrtićima u Srbiji. Lekari kažu da se varičele mogu javiti tokom cele godine, ali da se to najčešće dešava tokom zime i u proleće, odnosno tokom meseci kada se više boravi u zatvorenom prostoru, što i dovodi do njihovog širenja. 

Foto: Shutterstock

 

Roditelji korisnici društvene mreže "X" napisali su da su neke vrtićke grupe zbog varičela desetkovane kao i da ih zbog toga spajaju. 

- Vrtićka grupa desetkovana varičelama Danas ih bilo petoro, pa spojili dve grupe - napisala je jedna majka i pokrenula lavinu komentara.

Da su se među mališanima pojavile varičele potvrdio je i Saša Milićević.

- Radi se o dečjoj zaraznoj bolesti koja mora da se prepozna na vreme. Važna je izolacija, mirovanje jer ako jedno dete dobija varičele u kolektivu imaće i ostali. One znaju u teoriji da daju opasne komplikacije poput zapaljenja pluća, mozga i moždanih ovojnica. Simptomi varičela su povišena telesna temperatura, malaksalost, ospa koja se javi kao bubuljica, pa vodeni mehur koji se na kraju pretvori u kraste. Tada se može reći da je dete potpuno zdravo - kazao je dr Milićević.

On je objasnio da se varičele prenose direktnim kontaktom vazdušno-kapljičnim putem, jer se virus nalazi u sekretu respiratornog trakta, dok je drugi način prenošenja je direktni kontakt sa obolelim. Osim toga, moguć je i indirektan put prenosa preko igračaka i ostalih predmeta. 

Milićević ističe da je najbolji način prevencije vakcinacija dece.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar