Studija Međunarodnog konzorcijuma za epidemiologiju raka glave i vrata analizirala je više od 25.000 zapisa iz 14 prethodnih istraživanja i potvrdila potencijalna antikancerogena svojstva kafe i čaja.
Za mnoge ljude kafa nije običan napitak, već predstavlja ritual bez koga ne mogu da počnu svoj dan.
A taj napitak, pokazale su studije, može da pomogne u zaštiti od raka glave i vrata, koji su na globalnom nivou sedmi najčešći kanceri, s približno 745.000 novobolelih i 364.000 smrtnih slučajeva u 2020. godine, objavio je Gardijan.
Pritom, napitak smanjuje i rak usne duplje, srednjeg i donjeg dela ždrela, kao i grkljana.
Opsežno istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama ukazuje na to da konzumacija četiri ili više šolja kafe dnevno može da smanji rizik od ovih vrsta raka za čak 17 odsto.
pročitajte još
Iako dijabetes često napreduje tiho, njegov uticaj može biti ozbiljan, pa je ključno da se simptomi prepoznaju na vreme
26.12.2024
Vesti
Njegova blagotvorna svojstva deluju na telo poput prirodnog leka
26.12.2024
Vesti
Na primer, osobe koje su pile četiri ili više šolja dnevno imale su 30 odsto manji rizik od raka usne duplje i 22 odsto manji rizik od raka grla. Čak je i beskofeinska kafa pokazala prednosti, jer su oni koji je piju imali 25 odsto smanjen rizik od raka usne duplje.
Čaj
Ljubitelji čaja, takođe, imaju razloga za optimizam. Analiza je povezala pijenje čaja s gotovo 30 odsto manjim rizikom od raka donjeg dela grla. Međutim, preterana konzumacija (više od dve ili tri šolje dnevno) nosi 38 odsto veći rizik od raka grkljana, što postavlja pitanja o tome kako priprema i temperatura čaja mogu da utiču na ove rezultate.
pročitajte još
Skeletni mišić ima značajnu sposobnost regeneracije nakon povrede.
25.12.2024
Vesti
Greg Manteufel je proživeo pakao nakon što ga je liznuo pas.
25.12.2024
Vesti
Veoma obimno istraživanje takođe naglašava složen odnos između načina ishrane i rizika od raka. Dok napici poput kafe i čaja sadrže antikancerogene spojeve poput polifenola, drugi faktori načina života takođe su izuzetno važni. Na primer, upotreba duvana povećava rizik od karcinoma epidermalnih ćelija glave i vrata čak deseterostruko, a ovo istraživanje potvrđuje da i konzumacija alkohola pojačava tu opasnost.
Pomaže u prevenciji raka
Ipak, uprkos prethodnim istraživanjima o pozitivnom uticaju popularnih napitaka na smanjenje rizika od nastanka raka, prema jednoj od autorki studije dr Juan-Čin Ejmi Li i ubuduće će biti potrebno sprovoditi takva istraživanja.
"Iako je bilo prethodnih istraživanja o konzumaciji kafe i čaja i smanjenom riziku od raka, ova studija je istakla njihove različite efekte na različite podlokacije raka glave i vrata, uključujući zapažanje da čak i kafa bez kofeina ima pozitivan uticaj", kaže dr Juan-Čin Ejmi Li sa Instituta za rak Hantsman i Medicinskog fakulteta Univerziteta Juta, jedan od autora studije.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar