Vesti > Hronika

Evo kad će svi predmeti u slučaju "Ribnikar" da budu OKONČANI: Predsednik Višeg suda u Beogradu o NAJVAŽNIJEM SUĐENJU

Dragan Milošević govorio je i o suđenju kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

30/04/2024 > 09:52

podeli vest:

Evo kad će svi predmeti u slučaju "Ribnikar" da budu OKONČANI: Predsednik Višeg suda u Beogradu o NAJVAŽNIJEM SUĐENJU
Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg


Predsednik Višeg suda u Beogradu Dragan Milošević izjavio je da su sudije koje postupaju u predmetima u slučaju masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" do sada pokazale izuzetnu ažurnost i da on očekuje da svi ti predmeti pred Višim sudom u Beogradu budu okončani tokom 2025. godine. 

On je za današnji Blic rekao da se u Višem sudu u Beogradu vodi pet parničnih i jedan krivični postupak protiv roditelja dečaka koji je počinio ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar. 

- Radi se o nizu posebno medijski ispraćenih predmeta, na kojima je i inače napornije raditi, a ovde posebno, budući da su žrtve tragičnog događaja deca i školski čuvar - naveo je Milošević.

On nije želeo da komentariše odluku sudskog veća Višeg suda o isključenju javnosti u suđenju, a protiv koje nije dozvoljena posebna žalba, jer je, kako je naglasio, krivični postupak u toku.

- Napomenuo bih da je ta odluka doneta radi zaštite interesa maloletnika i da će objavljivanje izreke presude u ovom postupku, u svakom slučaju biti javno, pri čemu samom suđenju prisustvuju porodice tragično preminulih. Jedino što bih iz sudijskog iskustva mogao da kažem je to da bi promena odluke morala biti uslovljena prethodnom značajnom promenom okolnosti - rekao je predsednik Višeg suda.

Govoreći o suđenju kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Milošević je rekao da će glavni pretres u tom slučaju početi iznova, budući da je došlo do izmena u sastavu sudskog veća, s tim što, kako je dodao, postoji zakonska mogućnost da se iz određenih razloga i pod određenim uslovima svedoci i veštaci ne ispituju ponovo, već da se izvrši uvid u zapisnike o njihovim iskazima, odnosno da se isti pročitaju. 

- Na pitanje zašto je ovaj predmet prvobitno u rad dodeljen sudiji za koju se znalo da uskoro ide u penziju, ne mogu odgovoriti, budući da u vreme raspoređivanja istog nisam bio predsednik Višeg suda u Beogradu - rekao je on.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

 

Odgovarajući na pitanje da li smatra da su sudije nezavisne i da li su mu  se od kad je predsednik suda obraćali povodom eventualnih pritisaka koje su trpele, Milošević je rekao da ima razumevanje za konstantno prisustvo teme nezavisnosti sudija u svim društvenim tokovima, dodajući da o toj temi najmanje govore same sudije, a najviše mediji i pojedini političari. 

- Da znam da se nešto tako dogodilo, pokrenuo bih adekvatne mehanizme, s tim što smatram da je lični integritet najvažnija brana bilo kakvom uticaju na sudiju. Lično mi se nijedan od kolega nije požalio da je bio izložen pritiscima, kao što ni ja nisam doživeo pokušaj bilo kakvih uticaja na moj sudijski rad - rekao je on.
 

Ostavite komentar