Vesti > Politika

Vesić: Kina i Srbija izgradile ČELIČNO PRIJATELJSTVO zahvaljujući Vučiću i Siju

aglasio je da jedno od centralnih mesta u desetogodišnjem uzletu Srbije zauzima upravo saradnja sa Kinom

Autor: Nemanja Negovanović

30/04/2024 > 16:31

podeli vest:

Vesić: Kina i Srbija izgradile ČELIČNO PRIJATELJSTVO zahvaljujući Vučiću i Siju
Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da su zahvaljujući dvojici lidera, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom kineskom kolegi Si Đipingu Srbija i Kina izgradile čelično prijateljstvo iz koga se razvijaju nove perspektive odnosa dve zemlje i dva naroda.

Vesić je to rekao na otvaranju medijskog i naučnoistraživačkog seminara Srbije i Kine, u organizaciji novinskih agencija Sinhua i Tanjug, na kojem je predstavljen izveštaj Instituta Sinhua "Izgradnja zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva: Savremeni značaj i opipljiva dostignuća" i ocenio da je na putu razvoja Srbije Narodna Republika Kina odigrala posebnu ulogu.

"Srbija se ubrzano razvija i modernizuje. Postignuta su politička i ekonomska stabilnost koji su rezultirali velikim javnim ulaganjima, prvenstveno u razvoju infrastrukture, a unapređeni su i uspostavljeni predvidivi uslovi poslovanja koji su doveli do toga da imamo rekordan priliv stranih investicija. Srbija ima veći priliv stranih investicija i veći bruto domaći proizvod nego sve druge zemlje Zapadnog Balkana zajedno", istakao je Vesić.

Naglasio je da jedno od centralnih mesta u desetogodišnjem uzletu Srbije zauzima upravo saradnja sa Kinom i dodao da ona nije samo privredna, već multidimenzionalna i sve snažnija.

Foto: Tanjug printscreen

 

"Kada smo analizirali u Vladi Srbije način na koji se Kina razvila u poslednje dve decenije, shvatili smo kada smo analizirali investiciju na politiku Kine da su posebno investicije u infrastrukturu, a posebno one koje su investicije u transportnu infrastrukturu, u puteve i železnice i druge vidove saobraćaja, imale ogroman i pozitivan uticaj na privredni i ekonomski razvoj Kine", rekao je Vesić.

On je istakao da razvoj infrastrukture omogućava poboljšani pristup tržištu, omogućuje naprednu saobraćajnu mrežu, olakšava industrijsku aglomeraciju, povećava produktivnost i promoviše regionalnu i ekonomsku integraciju

Vesić je dodao da je za ljude u Srbiji posebno impozantan način način na koji je Kina poslednjih decenija povećala razvoj svoje transportne mrežu.

Podsetio je da je ukupna mreža puteva u Kini 2004. godine iznosila 104 hiljade kilometara, a prošle godine 5,2 miliona kilometara.

"Zaključno sa 2022. godinom u Kini je izgrađeno 177.000 kilometara autoputova i brzih saobraćajnica, a 2011. godine, bilo ih je 85.000. Dužina pruga u Kini povećana je sa 51.000 kilometara 2010. godine na 103.000 kilometara", rekao je Vesić.

Vesić je istakao da je Srbija posebno zahvalna zbog doprinos koji je Kina dala razvoju saobraćajne infrastrukture u Srbiji.

"Završili smo 76 kilometara brze pruge između Beograda i Novog Sada. I sada ove godine završavamo novih 108 kilometara brze pruge, a 2026. godine povezaćemo Beograd i Budimpeštu brzom prugom, što će omogućiti da naše dve zemlje mnogo bolje sarađuju i zajednički se razvijaju", rekao je Vesić.

Dodao je da će uključenjem Grčke i Severne Makedonije u taj projekat, u narednim godinama postojati brza prugu između Budimpešte i Atine - najduža brza pruga u Evropi, čija će dužina biti veća od 1.500 km.

Foto: Tanjug printscreen

 

"I upravo na primeru brze pruge vidi se koliko je Kina potrebna Srbiji, a koliko je Srbija potrebna Kini. Kineska kompanija koja radi brzu prugu, jedna od najboljih kompanija koja radi u Srbiji, China Railway International Company, je razvila svoj sertifikat i dobila je sve evropske sertifikate za izgradnju brze pruge. Što znači da su kroz poslove u Srbiji postali sposobni da rade brze i druge pruge širom Evrope", rekao je Vesić.

On dodaje da su uspeli da naprave svoj model interoperabilnosti kineskih sa evropskim sistemima, što jača i kapacitet vaših preduzeća da otvore tržište Evrope.

"Juče je dopremljen  prvi brzi voz od pet koji smo kupili za brzu prugu između Beograda i Budimpešte, kineski brzi voz. I nakon što bude predstavljen u Srbiji, on će nastaviti putem Češke, gde će biti testiran i prilagođen svim evropskim standardima. To znači da će kineski brzi vozovi biti prilagođeni evropskim standardima", rekao je Vesić.

Dodao je da je iz tog razloga i za Kinu važna saradnja sa Srbijom jer joj Srbija otvara vrata evropskog tržišta.

"Zato je važno da nastavimo da sarađujemo. Zato smo i zahvalni na saradnji koju imamo sa Narodnom Republikom Kinom, ali s druge strane veoma smo ponosni što smo jedna od retkih, evropskih zemalja u koju je kineski kapital dobrodošao i u koju su Kinezi dobrodošli i u koje su naravno vaše investicije dobrodošle", rekao je Vesić.

 

Ostavite komentar