Vesti > Politika

Željka Cvijanović na sednici SB UN: Rezolucija se koristi kao destabilizujući faktor

Dodala je i da se neke strane diplomate mešaju u unutrašnje poslove i kroz to uplitanje insistiraju na nezakonitom delovanju OHR

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

30/04/2024 > 22:38

podeli vest:

Željka Cvijanović na sednici SB UN: Rezolucija se koristi kao destabilizujući faktor
Foto: Printscreen


Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je večeras da je ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija pokazao nepoštovanje prema Ustavu BiH time što je inicirao rezoluciju o Srebrenici bez ovlašćenja i konsenzusa sva tri konstitutivna naroda BiH.

Ona je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Bosni i Hercegovini rekla da je ta aktivnost suprotna Dejtonskom sporazumu i dodala da, pojedini članovi UN veruju da je ta rezolucija benigna, što je daleko od istine.

"Pravni savetnik bošnjačkih lidera Fransis Bojl je rekao da snage moraju da se iskoriste da se ukine Republika Srpska. To govori o nameri i da se rezolucija koristi kao destabilizujući faktor BiH", rekla je ona.

Ona je podsetila da Dejtonski sporazum podrazumeva tri konstitutivna naroda koji jednako učestvuju u upravljanju državom.

"Srpska ne krši međunarodno pravo i Dejtonski sporazum već zagovara poštovanje Ustava BiH. Visoki predstavnici moraju da budu izabrani prema procedurama i deluju prema svom mandatu. Rezolucija o Srebrenici se predlaže bez odobrenja nadležnih institucija BiH. Izazovi sa kojima se suočavamo potkopavaju Ustav BiH i bezbednost države i celog Zapadnog Balkana", rekla je Cvijanović.

Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ bg

 

Kako je rekla neke strane diplomate u BiH i Kristijan Šmit, koji se, rekla je ona, predstavlja kao "nešto između kolonijalnog guvernera i modernog despota" sve više ima tendenciju da se upliće u demokratske procese donošenja odluke u BiH.

"Ovo ometanje je potkopalo politički konsenzus na zajedničkom nivou BiH koji je usmerio napredak BiH prema članstvu EU. Konsenzus za članstvo BiH je jedino važno pitanje koji dozvoljava teške kompromise i sporazume i dogovore između svih političkih organizacija. Kao takav, to je ključ za održavanje mira i stabilnosti unutar naše zajedničke države", rekla je ona.

Dodala je i da se neke strane diplomate mešaju u unutrašnje poslove i kroz to uplitanje insistiraju na nezakonitom delovanju OHR.

"Čak i predložena rezolucija pred SBUN je očit primer kako se krši ustav i kako to kršenje ugrožava mir i stabilnost. Ovakva strana uplitanja potkopavaju pregovore i kompromituju stanje BiH jer uvek idu u prilog jedne strane, a to su Bošnjaci", rekla je Cvijanović.

Istakla je da zvaničnici Republike Srpske insistiraju da se očuva stabilnost i da se reše sva politička pitanja kroz demokratske institucije, a da neke vojne izjave zapadnih ambasadora i dalje imaju za cilj da šire strah među Srbima i da se koriste neke radikalne snage među bošnjačkim liderima, sa narativom da je problematična Republika Srpska.

"Istovremeno bošnjački zvaničnici kao što je ministar odbrane BiH, Zukan Helez i ministar državnih poslova Ramo Isak prete ratom", rekla je ona.

 

 

Ostavite komentar