Na terenu je 3.000 INSPEKTORA koji proveravaju PEKARE: Evo šta NE SME da se nađe u HLEBU i PECIVU
Kontrole mogu da budu redovne, planirane, vanredne, kao i po prijavama potrošača
10.06.2023
SrbijaPored higijena, inspekcija kontroliše i sam objekat i proizvod, kao i sirovine, dokumentaciju i sisteme bezbednosti
podeli vest:
Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede izjavio je danas da su problemi sa deklarisanjem robe, odnosno hrane u pekarama češći problem nego neadekvatna higijena, kao i da je od početka godine zatvoreno 15 objekata zbog higijene.
Kontrolama se, kaže Vujović kontroliše pre svega higijena samog objekta, a onda sve ono što ide uz to: sam objekat i proizvod, sirovine, dokumentacija i sistemi bezbednosti koji su uspostavljeni.
- Prošle godine zbog neadekvatne higijene to je bilo nekih 27 objekata u celoj godini. Inače, to je otprilike 25 objekata godišnje po nekoj našoj statistici u zadnjih 10 godina objekata - rekao je Vujović povodom pojačane kontrole inspekcije hleba i peciva.
On je dodao da su pekare veoma interesantne što se tiče nadzora poljoprivredne inspekcije i interesovanja potrošača.
- Posebno i svi smo tu negde usmereni, da li taj hleb jeste dobar ili nije to je razlog zašto smo u kontinuitetu prisutni u pekarama. Ova pojačana kontrola se vrši na celoj teritoriji Srbije, naši inspektori u svakoj opštini, okrugu vrše nadzor po istom modelu, po istom nalogu i te podatke ujedinjujemo i upravo su to rezultati sa kojima smo izašli u javnost - rekao je Vujović.
Na pitanje na koji način se vrši kontrola i koliko je inspektora potrebno, Vujović je odgovorio da koliko god inspektora više bilo to bolje, i da je u pitanju model pravilnog iskorišćenja resursa na pravi način - odradi se procena rizika i analiza rizika koja usmerava da se resursi koristime na pravi način.
- Da usmeravamo kontrole tamo gde očekujemo najveće probleme i to mogu vam reći da uspevamo, znači oni koji rade dobro koji su u prethodnim kontrolama pokazali da su dobri i organizovani i nemaju nikakvih problema oni rade svoj posao, njih ostavljamo za nešto kasnije oni koji su pod lupom njih češće kontrolišemo i oni su predmet naše kontrole u ovo modelu - objasnio je Vujović.
Kontrole mogu da budu redovne, planirane, vanredne, kao i po prijavama potrošača
10.06.2023
SrbijaDoktori upozoravaju da su miševi nosioci ozbiljnih zaraza
30.11.2022
SrbijaKontrolama se, kaže Vujović kontroliše pre svega higijena samog objekta, a onda sve ono što ide uz to - i sam objekat i proizvod, ali i sirovine, dokumentacija, kao i sistemi bezbednosti koji su uspostavljeni.
- Propisi su veoma striktni - znači sve ono što može da bude mikrobiološka, hemijska kontaminacija, pa i fizička - to je sve ono što ne sme da se nađe i to je ono što mi pokušavamo da preventiramo u našim kontrolama. Da proverimo koje sisteme nadzora su upravo ti proizvođači uspostavili da se ne desi tako nešto - rekao je Vujović.
Oni se na svom gazdinstvu bave uzgojem i prodajom ovog voća, a sve što uberu odmah prodaju
09.06.2023
ČuvarkućaOvaraju se u blizini škola, a što zvučnije ime, to je jača cena. Ove ustanove u oglasima kao prednost napominju male grupe i posvećen rad
08.06.2023
ČuvarkućaZa dostojanstven život u Srbiji neophodno je između 120.000 i 130.000 dinara mesečno, ocenjuju sindikati
06.06.2023
ČuvarkućaStanodavci imaju obavezu da kategorizuju stanove koje izdaju, plaćaju porez, a turiste prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova
05.06.2023
Čuvarkuća
Ostavite komentar