Ekonomija > Čuvarkuća

Stopa nezaposlenosti u Srbiji 8,9%, ko bude smanjio POTROŠNJU STRUJE imaće popust do 50%

Predsednik Vučić je govorio i o konkretnim popustima za građane koji budu potrošili manje struje u narednim mesecima

Autor: k1info/Tanjug

10/09/2022 > 09:49

podeli vest:

Stopa nezaposlenosti u Srbiji 8,9%, ko bude smanjio POTROŠNJU STRUJE imaće popust do 50%
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je stopa nezaposlenosti u našoj zemljii 8,9 odsto.

Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost kazao da je stopa zaposlenosti u drugom kvartalu veoma visoka i da iznosi 50,9 odsto.

- Stopa nezaposlenosti je 8,9 odsto, to je najniža stopa nezaposlenosti uz metodologiju koja nam ne odgovara po tom pitanju jer nam ne računaju sezonske radnike kao zaposlene. Bez obzira na to, to je najmanja stopa nezaposlenosti u Srbiji u njenom savremenom periodu, što će reći u njenoj istoriji - kazao je Vučić.

Predsednik dodaje da je u periodu od januara do avgusta 2022. godine priliv stranih direktnih investicija iznosio 2,66 milijardi evra dodajući da je zabeležen čak i mali rast u odnosu na rekordnu 2021. godinu.

Najveća ulaganja su, kako kaže Vučić, iz Kine, Japana, Nemačke, Francuske...

Ko smanji potrošnju struje u narednom periodu imaće popust na račun 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je prve predloge o popustima za struju. Rekao je da će potrošnja da se poredi sa potrošnjom u odnosu na isti mesec iz prošle godine.

- Ko smanji potrošnju električne energije, imaće značajne popuste. Pozivamo građane da štednjom zarade novac - rekao je on na konferenciji za medije.

Kako je objasnio, svi koji smanje potrošnju između 5 i 20 odsto, dobiće popust od 10 odsto na iznos računa koji izračunava potrošnju i mrežarinu.

-  A ja ću tražiti od Vlade da to bude još 15 odsto. Za one koji smanje od 20 do 30 %, mi ćemo im dati još 20 odsto preko toga kao država, dodatnog popusta, pojasnio je.

Prema njegovim rečima, oni koji smanje potrošnju između 20 i 30 odsto, osim što će za toliko manje platiti račun, država će im dati dodatni popust od 20 odsto i to, kako je rekao, kumulativno bude ne manje od 43 odsto.

 

 

Ostavite komentar