Ekonomija

Britanci neće da vrate zlatne rezerve Venecueli, čekaju da pobedi opozicioni lider

Pravnici kažu da je ovaj slučaj bez presedana jer su sudovi jedne zemlje tumačili ustav druge.

Autor: Tanjug

29/07/2022 > 17:46

podeli vest:

Britanci neće da vrate zlatne rezerve Venecueli, čekaju da pobedi opozicioni lider
Foto: Pexels.com


Visoki sud u Londonu odbio je najnovije zahteve predsednika Venecuele Nikolasa Madura za dobijanjem kontrole nad više od milijardu dolara vrednim zlatnim rezervama te zemlje pohranjenih u podzemnim trezorima Banke Engleske u Londonu.

Sud je presudio da prethodne odluke Vrhovnog suda Venecuele, kojima se u vezi sa zlatom daje podrška Maduru a ne opozicionom lideru Huanu Gvaidu, treba zanemariti.

To je, kako prenosi Reuters, najnovija pobedu Gvaida koji je dobio niz sudskih sporova oko venecuelanskih zlatnih poluga nakon što je britanska vlada priznala njega a ne Madura, kao predsednika ove latinoameričke zemlje.

- Odlučio sam u korist Gvaidovog odbora (u Centralnoj banci Venecuele) - da presude Vrhovnog suda Venecuele ne mogu da budu priznate - rekao je britanski sudija koji je bio nadležan za ovaj slučaj.

Tabori Madura i Guaida su imenovali različite odbore u Centralnoj banci Venecuele kojima su izdali različite instrukcije u vezi sa zlatnim rezervama. Advokati odbora Centralne banke Venecuele koji podržava Madura rekli su da ta banka razmatra žalbu nakon presude, dok je Gvaido, kome je međunarodna podrška oslabila tokom poslednjih 18 meseci, ovu presudu nazvao važnom pobedom.

Foto: Pixabay.com

 

Britanska vlada se početkom 2019. pridružila desetinama zemalja koje su podržale Gvaida, nakon što je on proglasio prelazno predsedništvo i optužio Madura za nameštanje izbora 2018. Gvaido je u to vreme zatražio od Banke Engleske da Madurovovoj vladi onemogući pristup zlatnim rezervama.

Centralna banka Venecuele je potom tužila Banku Engleske zahtevajući povraćaj kontrole nad zlatom i navodeći da se joj se uskraćuju sredstva potrebna za finansiranje odgovora Venecuele na korona virus.

 

Ostavite komentar