Ekonomija

RUSI NAŠLI NOVO TRŽIŠTE Zemlje BRIKS spremaju rezervnu valutu

Rusija povećala razmenu sa Kinom i Indijom, Putin najavio da se zemlje BRIKS spremaju za stvaranje međunarodne rezervne valute

Autor: K1/Tanjug/bankar.rs

23/06/2022 > 16:09

podeli vest:

RUSI NAŠLI NOVO TRŽIŠTE Zemlje BRIKS spremaju rezervnu valutu
Foto: Pixabay.com


Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da je politika njegove zemlje efikasna u sredinama u kojima Zapad zanemaruje osnovne principe tržišne ekonomije i slobodne trgovine i najavio da se zemlje BRIKS spremaju za stvaranje međunarodne rezervne valute.

- Ruski sistem za finansijske transakcije otvoren je za priključivanje banaka država ‘petorke’. Širi se prostor na kojem se koristi ruski platni sistem ‘Mir’. Razmatra se pitanje stvaranja međunarodne rezervne valute na bazi korpe valuta naših država - rekao je Putin u pozdravnom obraćanju učesnicima poslovnog foruma BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika).

- Zapadni partneri zanemaruju osnovne principe tržišne ekonomije, slobodne trgovine i nepovredivosti privatne svojine. Oni, u stvari, prate na neodgovoran način makroekonomski kurs kroz nekontrolisane emisije novca i gomilanje dugova bez pokrića - ocenio je Putin, prenosi TASS.

Ruski predsednik je predočio da je Zapad sve više politički motivisan da kontinuirano nameće sankcije i dodatno jača i aktivira mehanizme za vršenje pritiska na konkurenciju. - Sve to je u suprotnosti sa zdravim razumom i elementarnom ekonomskom logikom, zapravo tako se podrivaju poslovni interesi na globalnom nivou i vrši se negativan uticaj na dobrobit i blagostanje ljudi širom sveta - upozorio je Putin.

Predsednik Rusije je poručio da se Rusija u međuvremenu aktivno preorijentisala u domenu trgovine i spoljne politike, da neguje i unapređuje ekonomske odnose sa pouzdanim međunarodnim partnerima, a pre svega sa zemljama BRIKS.

Prema Putinovim rečima, ruska poslovna zajednica, u koordinaciji sa poslovnim zajednicama država BRIKS, preduzima brze i odlučne korake na razvoju saobraćajne infrastrukture i unapređenju mehanizama i instrumenata u međunarodnim ekonomskim odnosima.

- Rusija povećava ekonomsku razmenu sa Kinom i Indijom i rusko prisustvo na tržistima zemalja BRIKS raste. Primetno je povećanje izvoza ruske nafte u Kinu i Indiju - istakao je Putin.

Ostavite komentar