Ekonomija

PORODICA ANJELI dala 2,6 milijardi evra i postala GLAVNI AKCIONAR PHILIPSA

Akcije Philipsa su jutros na otvaranju berze u Amsterdamu bile veće za skoro četiri odsto

Izvor: K1info/Tanjug

14/08/2023 > 14:02

podeli vest:

PORODICA ANJELI dala 2,6 milijardi evra i postala GLAVNI AKCIONAR PHILIPSA
Foto: Shutterstock


Italijanska investiciona kompanija Exor, u vlasništvu poznate porodice Anjeli, kupila je 15 odsto akcija holandske firme Philips, što je učinilo italijanskog investitora u jednom potezu najvećim akcionarom ovog proizvođača medicinske tehnologije. 

Vrednost investicije iznosi 2,6 milijardi evra, prenosi holandski NOS i navodi da su cene akcija Philipsa jutros na otvaranju berze u Amsterdamu bile veće za skoro četiri odsto

Exor je u vlasništvu italijanske porodice Anjeli, najpoznatije po Đovaniju Anjeliju koji je učinio brend automobila Fiat poznatim tokom 60-ih godina prošlog veka.

Sedište kompanije Exor nalazi se u četvrti Zuidas u Amsterdamu od 2016. godine. Širom sveta, ova organizacija ulaže 33 milijarde evra u druge kompanije. 

Foto: Shutterstock

 

Pored matične kompanije Peugeot i Opel Stelantis, Exor ima interese u fudbalskom klubu Juventus, proizvođaču automobila Ferari i poslovnom časopisu The Economist, između ostalih.

Novi akcionar navodi da želi da ulaže u kompaniju specijalizovanu za zdravstvenu tehnologiju na duži vremenski period. Ekor je prošle godine već investirao u dve manje kompanije za zdravstvenu tehnologiju.

Exor ima opciju da dodatno proširi svoje učešće u Philipsu na 20 odsto. U zamenu za investiciju, glavni akcionar dobija mesto u Nadzornom odboru. 

Finansijski ekspert Gerben Everts navodi da će akcionari Philipsa biti zadovoljni, jer će ovaj potez vratiti mir u tu firmu, misleći na probleme koji su postojali sa proizvodnjom uređaja za apneju, što je kratkotrajni prekid disanja u snu koji traje do 10 sekundi. 

Izvanredno je da je Exor zahvaljujući jednom potezu privukao tako veliko interesovanje novih investitora, smatra Everts. 

Foto: Shutterstock

 

Akcije Philipsa su jutros na otvaranju berze u Amsterdamu bile veće za skoro četiri odsto.

Phlips je već nekoliko godina u teškom stanju, uglavnom zbog problema sa uređajima za apneju. Sa ovim uređajima, pacijenti sa apnejom mogu normalno da dišu noću. 

U nekim od Phlipsovih uređaja, međutim, oslobađaju se komadići pene, omogućavajući česticama da uđu u pluća korisnika. Mnogi uređaji su morali da budu povučeni i sada postoji više od 500 tužbi protiv Philipsa u SAD.

Izvršni direktor Philipsa, Roi Jakobs, koji je preuzeo dužnost prošle jeseni, najavio je veliki krug otpuštanja zbog loših rezultata. 

Kompanija Exor je navela da je impresionirana strategijom koju je razvio Jakobs i njegovim pristupom da pomogne Philipsu da se oporavi. Posle nekoliko razgovora sa vrhom holandske firme, Exor je odlučio da postane deoničar.

Ostavite komentar