Ekonomija

Uz Evropsku UNIJU, imamo kasu PUNIJU: Bespovratnih 27 MILIONA evra za mala i srednja PREDUZEĆA

Novac iz kase EU i iz budžeta Srbije pruža mogućnost za bolje poslovanje i razvijanje

Izvor: K1info/rts.rs

25/08/2023 > 15:04

podeli vest:

Uz Evropsku UNIJU, imamo kasu PUNIJU: Bespovratnih 27 MILIONA evra za mala i srednja PREDUZEĆA
Foto: Pexels.com


Obezbeđivanjem novih 27 miliona evra, Vlada Srbije zajedno sa Evropskom unijom, otvara mogućnost malim i srednjim preduzećima da bespovratnim sredstvima unaprede proizvodnju. Vršilac dužnosti ministra privrede poziva privrednike da konkurišu za bespovratna sredstva, najviše do pet miliona dinara za kupovinu opreme.

Zoran Dunđerski iz Leštana, pre 33 godine započeo je proizvodnju eko sredstava, biocida, koje plasira i na tržištu EU. Svedoči da veliku zahvalnost za poslovni uspeh duguje korišćenju finansijske pomoći iz fondova EU.

 

- Dali smo mnogo na znanje koje postoji svuda, samo ga treba plasirati - priča Zoran Dunđerski, vlasnik firme "EkoSan".

Dunđerski je iz EU fondova iskoristio sredstva za opremanje proizvodnog pogona i solarne panele. Novih 11 miliona evra iz Unije i 16 miliona evra iz državnog budžeta, pružaju mogućnost malim i srednjim preduzećima da bolje posluju i razvijaju se.

- EU smatra da su mala i srednja preduzeća kičma srpske ekonomije. Do sada smo zato uložili 250 miliona evra za različite vrste pomoći takvim preduzećima koja rade u Srbiji - navodi Emanuel Žiofre, šef delegacije EU u Srbiji. 

Ministar finansija Siniša Mali naglašava da je konkurs za nabavku opreme po izuzetno povoljnim uslovima, kombinacija povoljnih kredita i bespovratnih sredstava države i da je cilj ubrzan privredni razvoj.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- Uslovi su da do 25 odsto investicije su bespovratna sredstva, poklon, dakle daje država Srbija uz podršku EU. Kredit od banke ili lizing kuće je 70 odsto, a samo pet odsto su sopstvena sredstva. Nema velikih hipoteka i problema obezbeđenja zato što se uzima zaloga na opremi koja se nabavlja - ističe Siniša Mali, ministar finansija i vd ministra privrede.

Podrška ženskom preduzetništvu

Najavljujući konkurs za podršku ženskom preduzetništvu koji počinje 28. avgusta, Siniša Mali kaže da je interesovanje privrednih subjekata za programe podrške, koji se sprovode od 2015. godine iz godine u godinu sve veće.

Do sada je podržano više od 4.100 privrednika. Samo tokom protekle godine, uz pomoć Evropske unije, finansijsku pomoć dobilo je 716 kompanija u Srbiji.

Ostavite komentar