Ekonomija

Do kraja godine CENA gasa ostaje ista, GRAĐANI ne moraju da STRAHUJU zbog novog načina obračuna

Bez obzira na oscilacije na svetskom tržištu Srbija ima gasa dovoljno i to po povoljnoj ceni

Autor: RTS/N1

08/09/2022 > 09:17

podeli vest:

Do kraja godine CENA gasa ostaje ista, GRAĐANI ne moraju da STRAHUJU zbog novog načina obračuna
Foto: Pixabay.com


Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da je država na vreme reagovala i učinila sve da predstojeću grejnu sezonu dočekamo što spremniji. Takođe je naglasio da cena gasa ostaje ista do kraja godine. 

- Cena gasa ostaje ista do kraja godine, a biće ga dovoljno tokom cele grejne sezone - izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. Prema njegovim rečima, država je na vreme reagovala i učinila sve da predstojeću grejnu sezonu dočekamo što spremniji, uprkos problemima na međunarodnom tržištu gasa.

Prema poslednjim informacijma sa međunarodnih berzi, cena hiljadu kubnih metara prirodnog gasa košta 2.200 dolara. Da ga Srbija sada kupuje po toj ceni, sa troškovima transporta, plaćala bi ga dve i po hiljade, ali zahvaljujući sporazumima sa ruskom stranom, naša zemlja ima znatno povoljniji uvoz, objašnjava direktor "Srbijagasa" Bajatović.

Država Srbija je na vreme razmišljala o energergetskoj krizi i učinila je sve kako bi se poremećaji u međunarodnom transportu prirodnog gasa što blaže odrazili na naš energetski sistem. Srbija trenutno ima uskladištenih 360 miliona kubnih metara gasa u Mađarskoj i 280 miliona kubika u Banatskom Dvoru, a nabavljene su i znatne količine mazuta koje bi mogle da zamene gas u slučaju nužde.

Stručnjak za energetsku efikasnost Slobodan Jerotić, za portal N1 ističe da prelazak sa naplate prema kubnom metru na naplatu prema kilovat-satu (kWh) ne bi smeo da promeni odnosno uveća troškove domaćinstva, jer se suštinski potrošnja gasa ne menja.

On ističe da, prema standardima u Srbiji, kubni metar gasa sadrži 9,24 kilovat-časova toplotne energije.

- Možemo da smatramo da je podatak o toplotnoj moći gasa od 9,24 kWh/m3 do 9,30 kWh/m3 tačan i da u tim granicama treba da bude i osnovica za obračun po novom modelu koji stupa na snagu 1. oktobra ove godine - kaže Jerotić.

Međutim, Agencija za energetiku već je usvojila Odluku o izmenama i dopunama metodologije za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje, u kojoj se navodi da će se postojeći tarifni elementi izraženi u kubnim metrima deliti brojem – 10,26.

Bilo kako bilo, poznavaoci ove tematike tvrde da neće biti uvećani računi za gas građanima u narednim mesecima.

Ostavite komentar