Ekonomija

Ono što BACAMO udariće nas PO DŽEPU! Jedna stavka na INFOSTANU POSKUPLJUJE, evo za koliko će vam se povećati RAČUN

Cene usluga ove stavke nisu se menjale od 2022. godine, a uskoro će one biti više

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

17/07/2024 > 18:56

podeli vest:

Ono što BACAMO udariće nas PO DŽEPU! Jedna stavka na INFOSTANU POSKUPLJUJE, evo za koliko će vam se povećati RAČUN
Foto: K1info


JKP "Gradska čistoća" će naplaćivati svoje usluge sakupljanja i transporta komunalnog otpada skuplje nego što je to bio slučaj do sada. Ova promena realizovaće se od 15. avgusta.

Odluka je doneta u skladu sa činjenicom da se cene usluga sakupljanja i transporta otpada nisu menjale od 2022. godine, te da su stare cene bile ekonomski neopravdano niske, pogotovo u uslovima kada su troškovi energenata, rezervnih delova i usluga popravki komunalnih vozila značajno uvećani, navodi se u Odluci Gradske čistoće.

 9,90 dinara po kvadratnom metru 

Sakupljanje i transport komunalnog otpada od 15. avgusta naplaćivaće se 9,90 dinara po metru kvadratnom. Ukoliko se plaća paušal po kanti, onda će iznositi 950 dinara sa PDV-om.

Podsećamo da ovu uslugu plaćamo kroz račune Infostana.

Foto: Shutterstock

 

Samostalne delatnosti plaćaju paušalno, prema površini poslovnog prostora do 30 kvadrata po sledećim grupama:

  • Videoteke, zlatare, časovničari, advokatske kancelarije, galerije i ateleji, hemijsko čišćenje, otpičari i sl. plaćaćae 1570 dinara sa PDV-om.
  • Agencije, trgovine ne prehrambenom robom, pržionice i prodavnice kafe, apoteke, podrumi pića, privatni vrtići, privatne škole, fotografi, foto-kopirnice i sl. plaćaće 2.039 dinara sa PDV-om
  • Zabavne igre, sportsek kladionice, teretane i slično plaćaće 2.492 dinara sa PDV-om.
  • Trgovina prehrambenom robom, ugostiteljsko-restoranske usluge, picerije, ćevabždinice, privatne ordinacije i sl. plaćaće 2.948 dinara sa PDV-om.

Podsetimo, računi za struju mogu biti uvećani usled češćeg korišćenja klima uređaja pri ekstremnim temperaturama koji su poslednjih dana na snazi u celoj zemlji. U Srbiji je 15. jula potrošnja električne energije dostigla rekord, potrošeno je čak 105 gigavata sati struje, što je najveća dnevna potrošnja električne energije.

Povodom obaranja rekorda u potrošnji električne energije, obratio se glavni dispečer u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije (EMS) Dragan Rakić i istakao da je EMS spreman za vanredne situacije. Sve o tome možete pročitati na linku OVDE

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar