FunBox > (Ne)potrebno znanje

NAVLAČITE VELIKU NESREĆU: Ove se stvari nikako NE DARUJU, a često ih poklanjamo drugima

Ide sezona proslava pa je dobro znati šta ne bi trebalo da poklanjate, ako je suditi po narodnim verovanjima

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

22/10/2024 > 19:00

podeli vest:

NAVLAČITE VELIKU NESREĆU: Ove se stvari nikako NE DARUJU, a često ih poklanjamo drugima
Foto: Pixabay.com


Kupiti poklon nekome je jako lepa stvar, ali ako se vodimo narodnim običajima, trebalo bi da pazimo šta darujemo...

Bez obzira da li se radi o godišnjici, venčanju, rođendanu ili slavi, srpska tradicija nosi sa sobom mnoga sujeverja koja se vekovima prenose s kolena na koleno.

Prema narodnim verovanjima, postoje određeni pokloni koje nikako ne bi trebalo davati, kako se ne bismo doveli u situaciju nevolje. U nastavku donosimo listu stvari koje se prema starim običajima ne bi smele naći među poklonima.

Oštri predmeti

Prvo, oštri predmeti poput noževa, britvi i igala se nikada ne poklanjaju dragim osobama. Smatra se da poklanjanje ovakvih stvari može izazvati svađe i prekid odnosa s onim kome su namenjeni.

Foto: Pexels.com

 

Ogledala i posuđe

Ogledala i posuđe takođe spadaju u neželjene poklone. Veruje se da ogledala zadržavaju magiju i mogu doneti nevolje osobi koja ih primi. Što se tiče posuđa, ono se može pokloniti samo ako se u svaki komad stavi po jedan novčić, jer prazni sudovi donose siromaštvo.

Satovi i upaljači

Poklanjanje sata ili upaljača takođe se smatra lošim izborom, jer može izazvati konflikte. Postoji verovanje da kada devojka pokloni momku sat, to označava otkucavanje njihovog rastanka. Kineski mudraci smatraju da je prihvatanje sata znak početka odbrojavanja do smrti.

Foto: Pixabay.com

 

Maramice i šalovi

Maramice i šalovi donose nesreću i loše ljude onome ko ih dobije, a poklonjeni biseri su, prema verovanjima, simbol bolesti i gubitka, jer se povezuju sa suzama siročadi i udovica.

Novac

Novac je takođe na listi nepoželjnih poklona. Iako je u današnje vreme uobičajeno davati poklon-čestitke s novcem, tradicija sugeriše da to nije najbolji izbor.

Cveće

Cveće je jedan od najčešćih poklona i prikladno je za gotovo svaku priliku. Međutim, bitno je obratiti pažnju na način poklanjanja. Preporučuje se poklanjanje neparnog broja cvetova, jer se paran obično nosi na groblje. Osim toga, treba izbegavati određene vrste cveća kao što su hortenzije, hrizanteme i ljiljani, koji se takođe povezuju s tužnim prilikama.

Foto: Freepik.com

 

Iz istog razloga, kupovina i poklanjanje veštačkog cveća nisu preporučljivi. Boje cveća takođe nose simboliku: crvena označava ljubav, bela nevinost, a žuta ljubomoru.

Ova verovanja često se prepliću s našim svakodnevnim životom i običajima, pa je dobro obratiti pažnju na njih prilikom odabira poklona za posebne prilike.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar