Kultura i umetnost > Film/Serija

Kako je DEJVID BOUVI inspirisao STIL ODEVANJA Kilijana Marfija u filmu "Oppenheimer"

Thin White Duke bio je jedan od mnogih Bouvijevih identiteta, koji je usvojio od 1975. do 1976. i albuma "Young Americans"

Izvor: K1info

27/07/2023 > 18:51

podeli vest:

Kako je DEJVID BOUVI inspirisao STIL ODEVANJA Kilijana Marfija u filmu "Oppenheimer"
Foto: Tanjug/Universal Pictures via AP, left, and AP Photo


Garderoba Kilijana Marfija u filmu "Oppenheimer" delimično je inspirisana Dejvidom Bouvijem iz njegove Thin White Duke ere.

Glumac je objasnio kako je muzička ikona poslužila kao inspiracija za odevni stil Roberta Openhajmera u filmu:

- Blisko smo sarađivali sa našim kostimografom na dizajnu odeće - rekao je Marfi za MTV Movies.

- Hteo sam da imam Bouvijevu figuru. Izgledao je tako krhko, bio je veoma mršav, i želeo sam da to ispadne kako treba.

Marfi je nastavio:

- Kris (Nolan) mi je poslao nekoliko snimaka Dejvida Bouvija iz određenih perioda u karijeri, kao što je Thin White Duke.

Thin White Duke bio je jedan od mnogih Bouvijevih identiteta, koji je usvojio od 1975. do 1976. Njegov deveti studijski album "Young Americans" izašao je u martu 1975. godine.

- Nosio je široke pantalone a bio je izuzetno mršav, no to je super izgledalo. Iskoristili smo taj kroj za neke od Openhajmerovih pantalona.

Glumac je u drugim intervjuima govorio o tome kako se fizički trudio da oponaša američkog fizičara, zbog čega je morao da smrša.

- Volim da glumim telom, a Openhajmer je imao veoma naglašenu figuru, koju sam želeo da dočaram - rekao je Marfi za The New York Times.

- Morao sam dosta da smršam jer je on bio veoma vitak, skoro mršav - preživljavao je na martiniju i cigaretama. Imao je zaista upečatljive oči i želeo sam da ponovim taj pogled, zbog čega smo dosta radili na fizičkoj pojavi i izrazima lica pre nego što smo počeli.

Foto: Tanjug/Universal Pictures via AP

Kilijan Marfi i Emili Blant

Emili Blant, koja u filmu igra Openhajmerovu ženu Kiti, rekla je da je Marfi redovno propuštao večere sa glumcima zbog ogromnog pritiska pod kojim je bio.

- Naravno da nije želeo da jede sa nama - rekla je ona za People.

U nedavnom razgovoru za NME, Marfi je izjavio da voli da igra likove koji su "nedokučivi, dvosmisleni, nekako zagonetni", napomenuvši:

- To je za mene ljudski život: zamršene, čudne sive oblasti… Život dobrog čoveka je nezanimljiv.

Foto: Tanjug/Melinda Sue Gordon/Universal Pictures via AP

Beni Safdi i Kilijan Marfi

Kritičar New Musical Expressa dao je filmu pet zvezdica, napisavši da je u pitanju "zapanjujući biografski hit koji vas udara u mozak poput bombe".

U međuvremenu, arhivu "David Bowie Is", koja sadrži više od 80.000 predmeta iz celokupne Bouvijeve karijere, uključujući garderobu, V&A pretvoriće u stalnu postavku.

Ostavite komentar