Kultura i umetnost > Film/Serija

Glumac NIKOLA RAKOČEVIĆ za Reflektor: Tema filma "HEROJI HALIJARDA" je važna za sve nas

Premijera ovog filma, čiji je reditelj Radoš Bajić, biće održana 10. oktobra u MTS dvorani

Izvor: K1info/Tanjug

03/10/2023 > 21:50

podeli vest:

Glumac NIKOLA RAKOČEVIĆ za Reflektor: Tema filma "HEROJI HALIJARDA" je važna za sve nas
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Nikola Rakočević koji je govorio o svojoj ulozi u filmu "Heroji Halijarda", čija je premijera 10. oktobra u MTS dvorani.

Rakočević je rekao da u filmu reditelja Radoša Bajića srpskog seljaka koji je u četnicima, čiji je mlađi brat u partizanima, a najmlađi se lomi na koju će stranu.

- To je naš usud, to se nama dešavalo. Toliko porodica ima tu priču o podeljenim stranama i na vrlo interesantan način je tretirano kroz ovaj film - rekao je glumac.

Rakočević je istakao da ga je "Herojima Halijarda" privukao kvalitet scenarija, "koji se bavi isključivo činjenicom da su četnici spašavali američke i engleske pilote".

- To su činjenice, ne može da se oprovrgne tako lako, postoje dokumenti koji to potvrđuju - rekao je on.

Primetivši da postoji dosta predrasuda koje okružuju film, Rakočević je ocenio da će "mnoge biti razbijene".

- Mislim da je film zaista kvalitetan i dobar, i da je tema jako važna za nas - rekao je on.

Upitan kako su glumci izdržali snimanje često po velikim vrućinama, Rakočević je istakao da kostimograf Boris Čakširan kostime nije pravio od čoje, nego od drugih materijala, u kojima nije toliko toplo, a koji su autentični po teksturi.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- S druge strane, kad forsirate konja preko brda u grupi od deset ljudi sa puškom na leđima koja vas udara, vrućina ne predstavlja toliki problem - rekao je on.

Upitan kako vidi budućnost glume u svetu tehnoloških revolucija i veštačke inteligencije, Rakočević je primetio da uprkos tom "nema karata za pozorišne predstave".

Posle pandemije korone i zabrana okupljanja, u pozorištu je jako teško naći kartu, a Rakočević je samo kao nekoliko primera naveo predstave "Očevi i oci", "Edip" ili "Moj muž".

- Ta vrsta komunikacije ljudima je neophodna i to se tek pojačalo posle svih ovih događaja. Osetio sam u poslednjih nekoliko meseci gde je pozorište, koliko je važno i koliko je komunikacija neophodna - rekao je on.

Prema njegovim rečima, "pozorište se vratilo na svoje mesto" i za njega se ne boji, dok je film mnogo ugroženiji, "ali i on će opstati u nekom svom obliku".

Govoreći o uspehu predstave "Očevi i oci" Narodnog pozorišta, Rakočević je istakao da je "pre svega u pitanju i (pisac Slobodan) Selenić".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- Prva repriza je bila rasprodata i pre nego što smo izbacili prvi plakat. To verovatno ide na konto Selenića. Ali posle se desilo i dalje. Interesovanje je veliko - rekao je on.

Prema njegovim rečima, predstava privlači i pričom o tri generacije, odnosno postavljenjem pitanja o roditeljstvu, nacionalnom i političkom identitetu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- To je predstava identiteta. Šta nas definiše, kako nas definiše, koliko se borimo za to i kako može da se napravi greška. To je predstava koja ne ostavlja ljude ravnodušnima - rekao je on.

U "Očevima i ocima" glumačka igra je ujednačena, režija Veljka Mićunovića je precizna i "u svim aspektima jako puno stvari radi zajedno".
 

Ostavite komentar