Kultura i umetnost > Film/Serija

My Name Is Craig, SER DANIJEL KREJG - glumac odlikovan ISTIM ORDENOM kao i njegov filmski lik

Na ceremoniji investiture kraljevske princeze u zamku Vindzor, Danijel Krejg odlikovan je ordenom Svetog Mihaila i Svetog Đorđa

Izvor: K1info

18/10/2022 > 14:30

podeli vest:

My Name Is Craig, SER DANIJEL KREJG - glumac odlikovan ISTIM ORDENOM kao i njegov filmski lik
Foto: Tanjug/AP Photo/Vianney Le Caer/Invision


Danijel Krejg je engleski glumac koji je svetsku slavu stekao kao šesti glumac kome je poverena naslovna uloga u popularnom serijalu filmova o britanskom špijunu Džejmsu Bondu. On je popularnog agenta 007 glumio čak u pet filmova.

Krejg je proglašen nosiocem Ordena Svetog Mihaila i Svetog Đorđa (CGM). Istu čast ima i njegov legendarni lik na velikom ekranu Džejms Bond.

Glumac (54) je dobio čast od kraljevske princeze na investituri u zamku Vindzor u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmu i pozorištu.

Zvanični nalog kraljevske porodice na Twitteru podelio je fotografiju na kojoj Danijel prima počast, uz čuvenu rečenicu iz filma o Bondu: Očekivali smo te.

U knjizi "Iz Rusije s ljubavlju", šef špijuna navodi da je 007 odlikovan CMG-om 1953. godine, nagradom koja se obično dodeljuje tek posle penzionisanja iz Tajne službe.

Danijel je orden dobio za zasluge u filmu i pozorištu, iako je titula je obično rezervisana samo za visoke diplomate.

Orden Svetog Mihaila i Svetog Đorđa osnovao je 1818. godine princ regent, a kasnije Džordž IV, posle Napoleonovih ratova, da bi se priznala služba građana Malte i Jonskih ostrva.

Kasnije je to promenjeno, da bi orden obuhvatio sve britanske državljane, koji žive ili služe u inostranstvu i kako bi se omogućilo veće priznavanje službi u inostranstvu.

Pre objavljivanja njegovog poslednjeg filma o Bondu "Nema vremena za umiranje", Danijel je imenovan za počasnog komandanta od strane Kraljevske mornarice, što je još jedan čin koji je imao njegov lik.

 

 

Ostavite komentar