Kultura i umetnost > Film/Serija

Željku Joksimoviću FEDIS nagrada za najbolju muziku: Srećan sam što je publika prepoznala ovo što sam uradio (VIDEO)

FEDIS je otvoren 8. oktobra

Izvor: K1info

Autor: TANJUG

10/10/2024 > 22:45

podeli vest:

Željku Joksimoviću FEDIS nagrada za najbolju muziku: Srećan sam što je publika prepoznala ovo što sam uradio (VIDEO)
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/


Festival drama i serija FEDIS večeras je završen dodelom nagrada "Zlatna antena" na svečanosti u Domu omladine Beograda (DOB), gde je kao najbolja serija proglašena "Koža", dok je priznanje za životno delo uručeno glumcu Vojislavu Brajoviću.

Stručni žiri festivala je ocenio da se "Koža" "ističe dubokom psihološkom analizom likova i strukturom koji otkrivaju složene društvene probleme", rečeno je na svečanosti u DOB-u, dok je Brajović je proglašen za dobitnika "Zlatne antene" za doprinos regionalnoj produkciji drama i serija.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/

 

Primajući priznanje, Brajović je zvanicama u DOB-u rekao da se oseća "kao dete koje je dobilo kutiju slatkiša" i da "uživa u svakom zalogaju".

- Nije ostalo još mnogo slatkiša u kutiji. Želim da živim sa ljudima koje krasi istinska čovečenost - poručio je glumac.

Brajović je rekao Tanjugu da je zahvalan na regionalnom priznanju, i dodao da je "odigrao dosta uloga i snimao dosta filmova" tokom 50 godina, koji su primljeni "sa istom zainteresovanošću gledalaca"

Upitan da li je gledao nedavno remasterizovane "Otpisane", Brajović je rekao da je to bio značajan poduhvat za našu kinematografiju, i da je ratna serija "sada kad je digitalizovana - kvalitet više".

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/

 

Nagrada za najbolju režiju je pripala za "Tragu divljači" Nenadu Pavloviću, dok je "Zlatnu antenu" za najbolji scenario dobio za seriju "Koža" Nikola Kolja Pejaković, koji je u video poruci naveo da je "važno da je struka prepoznala trud i rad".

Novoustanovljena nagrada za najbolju muziku "Zoran Simjanović" pripala je Željku Joksimoviću za seriju "Toma".

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/

 

Joksimović je u video poruci poručio je da mu je žao što nije prisutan zbog poslovnih obaveza i aranžmana i istakao da svaki autor "u svoja muzička dela ugradi deo svoje duše".

- To je na neki način razotkrivanje svakog autora i strah kako će publika prepoznati to što je autor uradio. Tim više sam srećan što je u ovim čudnim vremenima publika prepoznala ovo što sam uradio - rekao je Joksimović.

"Zlatnu antenu" za najbolju mušku glavnu ulogu za seriju "Deca zla" nagrađen je Radovan Vujović, koji se zahvalio ekipi serije i kolegama glumcima, dok je nagrada "Milena Dravić" za najbolju žensku ulogu pripala Milici Janevski za "Kožu" i "Decu zla", koja je zahvalila video porukom.

Nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu "Žika MIlenković" je pripala Nikoli Koji za "Decu zla", dok se Paulina Manov, nagrađena za "Tomu", posebno zahvalila reditelju Draganu Bjelogrliću koji joj je pomogao da snimi "jednu od najboljih scena u dosadašnjem radu".

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/

 

"Zlatna antena" za glumačko otkrovenje je pripalo Tamari Šustić za "Tunel", a glumica se zahvalila "sjajnoj ekipi koja je učestvovala u snimanju serije, posebno reditelju Petru Ristovskom, koji je napravio sjajan tim i nije napravio kompromis umetničkim sadržajem".

Nagrada Kompanije Novosti za najpopularniji glumački par pripala je Teodori Dragičević i Stivenu Muru iz serije "Vazdušni most", koji je u video poruci rekao da mu "nagrada mnogo znači koliko i Srbija".

"Nadam se da sam ovo priznanje zaslužila i da u narednim godinama neću razočarati našu publiku", poručila je Dragičević u kratkoj video poruci.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/

 

"Zlatna antena" za montažu serije "Toma" uručena je Mileni Predić i Aleksandru Popoviću, a za najbolji kostim je pripala je Borisu Čakširanu za serije "Toma", "Vreme smrti" i "Azbuka našeg života 2".

- Vreme smrti je snimana godinu dana, što je veliki posao. I naporan. Za seriju 'Toma' sam ostao bez asistenta i garderobera, a ja slomio nogu. 'Azbuka' je zanimljiva i uzbudljiva savremena serija", rekao je Čakširan.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/

 

Nagrada za najbolju fotografiju pripala je Predragu Jočiću za "Vazdušni most", a dobitnik je istakao da "nagrada pripada svim ljudima koji su bili iza kamere na čelu sa (rediteljem) Radošem (Bajičem)".

Osnivač i direktor festivala Nenad Milenković je rekao da 14. FEDIS deluje "po starom principu", odnosno da je bilo 16 ljudi u stručnom žiriju, "svako u svojoj oblasti", tako da "ne može da bude greške ili protekcije".

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/

 

Milenković je najavio da će FEDIS "sledeće godine uvesti nagradu za scenografiju", a festival se oprostio i od svog nedavno preminulog selektora Radenka Rankovića (1956-2024).

FEDIS je otvoren 8. oktobra, kada je su uručene nagrade "Prva zvezdica" glumcima Nikoliji Nikolić, Milici Bašić, Danici Nedeljković, Heleni Bucalo i Jovanu Giniću.

BONUS VIDEO: