Kultura i umetnost > Knjige

Francuska spisateljica FLORANS NOAVIL: Ne bih volela da ČITAM KNJIGU koju je NAPISAO ROBOT

Gostujući na štandu izdavačke kuće Arhipelag, Noavil je najavila da će se iduće godine i u Srbiiji pojaviti njena knjiga o Milanu Kunderi

Izvor: K1info/Tanjug

23/10/2023 > 10:36

podeli vest:

Francuska spisateljica FLORANS NOAVIL: Ne bih volela da ČITAM KNJIGU koju je NAPISAO ROBOT
Foto: Instagram Printscreen/florencenoiville


Francuska spisateljica i novinarka Florans Noavil (Florence Noiville) izjavila je juče da je napisala ličnu knjigu o piscu Milanu Kunderi, da je pevačica Nina Simon platila visoku cenu i da ne bi čitala knjigu koju piše robot.

- Drago mi je da vidim da je sajam dobro organizovan, da su štandovi dobri i da ima mnogo mladih, posvećenih čitalaca, koji dolaze sa dobrim pitanjima. Ja sam srećna autorka! - rekla je Noavil Tanjugu.

Gostujući na štandu izdavačke kuće Arhipelag na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, Noavil je izjavila da u doba digitalne revolucije, koja je neizbežna i ima neke dobre strane, i dalje voli "knjigu na papiru, koju lako staviš u torbu ili džep, laka je i nije toliko skupa".

- Najvažnije, daje ti vremena da razmišljaš. Pročitaš jednu stranu, zatvoriš knjigu, i ideje ti postepeno dolaze. To ne možeš sa veštačkom inteligencijom. Ne bih volela da mi neki pisac prodaje knjigu koju je napisao robot - istakla je Noavil.

Upitana da li je na nekoj platofrmi veštačke inteligencije poput Čet Dži pi tija (Chat GPT) zatražila da joj nešto napiše u stilu Florans Noavil, odgovorila je: "Nisam nikad i ne želim".

Kao novinarka uticajnog pariskog časopisa Mond, Noavil priznaje da joj mozak ima dve polovine - jednu za pisanje knjiga, a druga je novinarska.

- Novinarstvo mi pomaže da budem vrlo jasna. U knjizi o Kunderi imaju mali delovi teksta, sa malim pričama i može se reći da je to na neki način efikasan novinarski način pisanja. Ali je istovremeno i spisateljski - ocenila je francuska autorka.

Noavil je najavila da će se iduće godine i u Srbiiji pojaviti njena knjiga o Kunderi (1929-2023) "Milan Kundera: "Écrire, quelle drôle d'idée !", u izdanju Arhipelaga koji je prethodno objavio njenu biografiju "Singer" (2003) o dobitniku Nobelove nagrade za književnost Isaku Baševisu Singeru (1902-1991).

Prema njenim rečima, "nije lako pisati o drugim piscima".

- Bila sam prijatelj sa Kunderom i imala sam dosta materijala da ga portretišem na način kakav nije do sada portretisan. Sa slikama, crtežima, muzičkim partiturama i sa dosta ličnih sećanja i šala. To je vrlo lična knjiga o Kunderi - navela je spisateljica.

Pošto Singera nije upoznala, Noavil o njemu piše istražujući dokumenate i građu, kao i sećanja pisca, bližnjih i savremenika, kroz detinjstvo i odrastanje, porodicu, prve uspehe i poricanja, odnose sa jevrejskom zajednicom, gradove i zemlje u kojima je živeo.

Noavil je istakla da je Čehu Kunderi i Singeru, američkom piscu poljskog porekla, zajedničko što dolaze iz srednje Evrope, kulturološko bogatog dela Evrope.

- Mi na zapadu smo to pomalo zanemarili, a ne bi trebalo. Trebalo bi da zaronimo u taj način razmišljanja, u takvu duhovitost i filozofiju (srednje Evrope). To je vrlo korisno, posebno u današnjem vremenu - istakla je Noavil.

U "Vezanosti" ljubavnom i porodičnom romanu, kog je objavio "Arhipelag", ćerka pronalazi rukopis svoje poginule majke, i čitajući njena pisma rekonstruiše njen život i njenu veliku ljubav, suočavajući se sa porodičnom tajnom i sa velikim izazovom vlastitog života.

Foto: Arhipelag

 

- To je vrlo autobiografska knjiga. To se desilo meni. Roman je došao prirodno. Nisam to videla kao roman o pisanju, ali je istina da je u njemu pisanje važno. Pisanje je način objašnjavanja stvari koje ne razumeš - rekla je Noavil.

Biografiju džez pevačice Nine Simon (1933-2003) "Nina Simone. Love me or leave me" (2019), Noavil je napisala sa svojom ćerkom Matildom Hirš "kao veliki obožavalac" američke muzičarke.

- Bila je bolesna i bilo joj je pakleno. Bila je bipolarna. To je bilo teško za nju. Iskorištavao ju je muž. Knjiga je i o tome kad si mlad, darovit umetnik, ali mnogo patiš. Platila je visoku cenu - ocenila je Noavil.

Ostavite komentar