Kultura i umetnost > Knjige

Han Kang dobija "Nobela" za književnost: Ona se proslavila novelom "Vegetarijanac"

Han Kang je rođena 1970. u Južnoj Koreji u gradu Gvandžu, u devetoj godini preselila se sa svojom porodicom u Seul...

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

10/10/2024 > 13:54

podeli vest:

Han Kang dobija "Nobela" za književnost: Ona se proslavila novelom "Vegetarijanac"
Foto: Jessica Gow/TT News Agency via AP


Dobitnica Nobelove nagrade za književnost dodeljenja je autorki iz Južne Koreje Han Kang "za njenu napetu poetsku prozu koja se suočava sa traumama iz istorije i koja otkriva krhkost ljudskog života", piše na veb stranici Nobelovog komiteta. 

Kako se navodi "Han Kang je rođena 1970. u Južnoj Koreji u gradu Gvandžu, u devetoj godini preselila se sa svojom porodicom u Seul. 

"Njen otac bio je poznati novelista. Osim pisanja posvetila je svoj život umetnosti i muzici što se ogleda u čitavoj njenoj literarnoj umetnosti.Ona je svoju karijeru započela 1993. kada je objavila veliki broj poema za magazin "Literatura i društvo". Njen prvenac u poeziji izašao je 1995. kada je objavila kolekciju kratkih priča Ljubav iz Jeusa nakon koje ubrzo objavljuje nekoliko drugih proznih radova, kao što su kratke priče i novele" piše na sajtu Nobelovog komiteta.  

Foto: Jessica Gow/TT News Agency via AP

 

Zapažena među ovim novelama je knjiga "Tvoje hladne ruke" iz 2002. koja oslikava očigledne tragove zainteresovanosti ove autorke za umetnost. 

"Knjiga reprodukuje manuskript koji je ostao iza nestalog skulptora koji je bio opsednut pravljenjem gipsanih ženskih tela. On je okupiran ljudskom anatomijom i igrom između osobe i iskustva, kada se pojavljuje konflikt u radu skulptora između tela koje otkriva i onoga što prikriva" piše o stvaralaštvu dobitnice Nobelove nagrade na sajtu Nobelovog komiteta.  

Oni izdvajaju rečenicu: "Život je čaršav koji se savija iznad ponora, a mi živimo iznad njega kao maskirani akrobati" kao ilustraciju sjajnog pripovedanja Han Kang. 

Hang Kang se na nacionalnom nivou proslavila sa novelom iz 2015. "Vegetarijanac". 

Ona je napisana iz tri dela i obrađuje  posledice koje nastaju kada njen glavni lik Yeong-Hye odbija da se povinuje normama u unosu hrane.

"Njen rad odlikuje dvostruko izlaganje bolu, veza između mentalnog i fizičkog mučenja koja je blisko povezana sa istočnjačkim razmišljanjem.Han Kang se u svom opusu suočava sa istorijskim traumama i nevidljivim pravilima i u svakom od svojih dela otkriva osetljivost ljudskog života. Ona ima jedinstvenu svest o povezanosti tela i duše, živih i mrtvih i u svom poetičnom i eksperimentalnom stilu postala je inovator u savremenoj prozi" piše na sajtu Nobelovog komiteta. 



 

Ostavite komentar