Kultura i umetnost > Muzika

NENAD VASILIĆ objavio SPOT za “Minority” kojim ujedno NAJAVLJUJE novi album

Novo izdanje našeg poznatog kontrabasiste biće objavljeno 1. juna

Izvor: K1info/Headliner.rs

01/04/2023 > 18:53

podeli vest:

NENAD VASILIĆ objavio SPOT za “Minority” kojim ujedno NAJAVLJUJE novi album
Foto: Aleksandra Ignjatović


Posle bogate i veoma uspešne koncertne sezone 2022. godine, naš poznati kontrabasista i kompozitor Nenad Vasilić, vratio se u studio i uskoro će obradovati fanove novim albumom. Kao najavu, upravo je objavio sjajan spot za numeru pod naslovom “Minority”.

Vasilićev 14. po redu autorski album biće objavljen 1. juna za nemačku izdavačku kuću Galileo Music, a reč je o muzici koju je snimio sa više od dvadeset muzičara iz deset evropskih zemalja.

Uži krug publike imao je priliku da se upozna uživo sa Vasilićevom muzikom u izvođenju trija i gudača, premijerno u poznatom klubu Porgy&Bess u Beču, a u Srbiji premijerno na Beogradskom džez festivalu 2020. godine u Domu omladine. Sada će, na novom izdanju, njegove nove kompozicije u ovom sastavu biti dostupne za slušanje svima.

Album “Nenad Vasilić – Bass & Strings“ sadržaće deset pesama snimljenih sa gudačima iz Austrije i Srbije, kao i sa novim internacionalnim klavirskim triom.

Tu su i brojni gosti iz SAD, Grčke, Argentine, Španije, što će zvuk novog izdanja ovog istaknutog umetnika, maestra balkanskih ritmova u džezu, učiniti još bogatijim i raznovrsnijim. Repertoar se sastoji od Vasilićevih autorskih numera i duhovnih kompozicija u njegovim aranžmanima.

Album će pratiti četiri videa, a kako će sve zvučati i izgledati, muzičari su nam nagovestili u tizeru i najavi albuma.

Do kraja godine Nenad Vasilić planira još iznenađenja za slušaoce, a jedno od njih očekujemo na jesen: Galileo Music objaviće ekskluksuzno audiofilsko izdanje – 180 gramski vinil, albuma “Bass Room”.

Reč je o izuzetno hvaljenom solo bas albumu iz 2019. godine, na kojem Vasilić još jednom potvrdio zašto važi za vrhunskog umetnika u evropskim džez krugovima, u koje je uneo notu balkanskog džeza majstorski kombinovanog sa savremenim muzičkim elementima, kreirajući sopstveni, autentični izraz.

Svoje autorske kompozicije, inspirisane balkanskim ritmovima, džezom i klasičnom muzikom, Nenad Vasilić sa velikim uspehom izvodi u različitim sastavima – od dua do seksteta, kao i na solo nastupima.

Muzika koju stvara u stalnoj je interakciji sa publikom, budući da ima više od 80 nastupa godišnje, na koncertnim scenama, festivalima i u klupskim prostorima širom Evrope i u Srbiji.

Poslednjih godina posvećen je pedagoškom radu, budući da je 2020. imenovan za redovnog profesora na berlinskom Džez institutu, kao i šefa katedre za kontrabas.

 

Ostavite komentar