Kultura i umetnost > Muzika

MLADI MUZIČARI iz Srbije i Kine na međunarodnom MUZIČKOM TAKMIČENJU "Ciao" u Beogradu

Posle Beograda, "Ciao" odlazi u Kotor gde će u okviru Međunarodnog festivala KotorArt biti održano još nekoliko koncerata

Izvor: K1info/Tanjug

24/07/2023 > 15:48

podeli vest:

MLADI MUZIČARI iz Srbije i Kine na međunarodnom MUZIČKOM TAKMIČENJU "Ciao" u Beogradu
Foto: Screenshot Tanjug video


Međunarodno muzičko takmičenje "Ćao" (Ciao) počelo je danas prvim koncertom u muzičkoj školi "Josip Slavenski", uz učešće mladih muzičara iz Srbije i Kine.

Takmičenje su otvorili violistkinja Ana Ivanković, klarinetista Dražen Tikveš i klavirista Sanjin Jakovljević sa Mocartovim "Kegelstatt trio u e duru", a potom su Sijuan Hua za violinom, Jikvin Huang za violom i Hao Šen za čelom izveli Bahovu "Ariju, varijacije 1 i 2" iz "Goldberg varijacija".

Prvi dan "Ćao" obeležiće 17 nastupa takmičara, a takmičenje se održava u Beogradu i Kotoru od 24 do 28. jula.

Predstavnica takmičenja Vanže Žang rekla je Tanjugu da je to način da se uspostave snažne veze između zemalja, i da je kao ime odabrano "Ciao", kao pozdrav na srpskom i italijanskom, a na kineskom znači most (qiáo).

Foto: Screenshot Tanjug video

Vanže Žang i Tjanreng Hua

- Takmičenje je važno za kineske, srpske i crnogorske mlade muzičare. Ovo nije  samo takmičenje, već i pozornica koju Kina pravi za sve. Želimo nastaviti sa pravljenjem još ovakvih mostova širom sveta - rekao je Tanjugu umetnički direktor manifestacije Tjanreng Hua.

U savetu takmičenja su Šangajska međunarodna asocijacija za kulturu, Sekretarijat za kulturu Beograda, Fakultet muzičke umetnosti, Fondacija Don Branko Sbutega i Fondacija univerzalnih umetnika.

Organizatori su Šangajski prekomorski obrazovni centar za razmenu, Kulturni centar Beograda i KotorArt International Festival, a koorganizatori Kinesko-srpski centar za naučnu i kulturnu razmjenu, Festival BUNT i Koncertna dvorana Kotor.

Posle Beograda, "Ciao" odlazi u Kotor gde će u okviru Međunarodnog festivala KotorArt biti održano još nekoliko koncerata u okviru ovog takmičenja i dodeljene nagrade.

Ostavite komentar