Kultura i umetnost > Muzika

FANOVI Tejlor Svift na koncertu u Sijetlu IZAZVALI POTRES koji su zabeležili seizmološki aparati

Na nastupu održanom 22. jula bilo je prisutno 72.171 posetilaca, čime je oboren rekord stadiona od 70.000 sa U2 koncerta iz 2011.

Izvor: K1info/index.hr

30/07/2023 > 12:27

podeli vest:

FANOVI Tejlor Svift na koncertu u Sijetlu IZAZVALI POTRES koji su zabeležili seizmološki aparati
Foto: Tanjug/Jessica Christian/San Francisco Chronicle via AP


Nastupi Tejlor Svift u okviru turneje Eras na stadionu Lumen Field u Sijetlu 22. i 23. jula izazvali su seizmičku aktivnost ekvivalentnu potresu magnitude 2.3 po Rihteru, prema navodima seizmološkinje Džeki Kaplan-Ojerbah.

Lokalni seizmometar zabeležio je aktivnost koja se može uporediti sa poznatim Beast Quakeom iz 2011. kada su navijači Seattle Seahawksa proslavili tačdaun koji je postigao raningbek Maršon "Beast Mode" Linč protiv ekipe New Orleans Saints.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Svift je rasprodala obe večeri u Sijetlu, a subotnji nastup sa 72.171 obožavaoca oborio je rekord stadiona od 70.000 posetilaca sa U2 koncerta 2011.

Poznato je da je na koncertima povremeno beležena seizmička aktivnost, poput nastupa sastava Foo Fighters 2011. na Novom Zelandu kojem je prisustvovalo 50.000 obožavalaca i koncerta Garta Bruksa 2022. na Državnom univerzitetu Luizijana u Baton Ružu. Ali seizmičke magnitude sa tih koncerata nisu poznate.

Kaplan-Ojerbah, profesorka geologije na Univerzitetu Zapadni Vašington, rekla je za CNN da je uporedila seizmičke podatke sa oba koncerta Tejlor Svift i NFL utakmice 2011. godine.

- Uzela sam podatke sa oba koncerta i odmah sam primetila da su signali očito isti. Ako ih stavim jedan preko drugog, gotovo su identični - rekla je za CNN.

Ona je primetila da je teško uporediti razliku u magnitudi između NFL utakmice i koncerta Tejlor Svift, ali kaže da je jedan potres sa nastupa duplo jači od onog sa utakmice i naglašava da je Beast Quake trajao samo nekoliko sekundi u poređenju sa višesatnim koncertom.

- Podrhtavanje je bilo dvostruko jače od Beast Quakea - rekla je.

Ostavite komentar