Kultura i umetnost > Muzika

Pevačica KRISI HAJND priznaje da je danas OPUŠTENIJA nego u mladosti: Ovo je moja PRAVA VERZIJA

Ona je takođe objasnila da se njeno razmišljanje o Vijetnamskom ratu promenilo i postalo nijansiranije kako je vreme prolazilo

Izvor: K1info

10/08/2023 > 16:11

podeli vest:

Pevačica KRISI HAJND priznaje da je danas OPUŠTENIJA nego u mladosti: Ovo je moja PRAVA VERZIJA
Foto: Tanjug/Ben Birchall/PA via AP


Pevačica grupe Pretenders, Krisi Hajnd (71), nedavno je govorila o svojim negativnim razmišljanima o kontrakulturnom pokretu i objasnila kako su "hipici bili prevareni" tokom rata u Vijetnamu.

Pre nego što se preselila u Englesku 1973. godine, ona je bila prisutna u vreme kada su četvorica nenaoružanih studenata Državnog univerziteta Kent ubijeni tokom protesta protiv Vijetnamskog rata. Pored toga, još devetoro je povređeno tokom incidenta.

- Bila sam prisutna, čula sam pucnje. Poznavala sam jednog od momaka koji su ubijeni - rekla je Hajnd za Guardian.

Bio je 4. maj 1970. godine kada je 28 pripadnika Nacionalne garde Ohaja pucalo u grupu studenata koji su demonstrirali protiv rata. Oni su dva dana ranije pozvani da suzbiju proteste. Oko dve hiljade studenata okupilo se uprkos zabrani, a kada su protestanti zasuli pripadnike garde kamenicama, ovi su bez upozorenja ispalili više od 60 šaržera.

Ona je takođe objasnila da se njeno razmišljanje o Vijetnamskom ratu promenilo i postalo nijansiranije kako je vreme prolazilo.

- Iskreno, moje konačno mišljenje o čitavoj toj situaciji je da smo svi mi hipici bili na neki način prevareni stvarima kao što su mir i ljubav - rekla je ona i nastavila.

- Tokom rata u Vijetnamu postojao je sistem regrutacije, a ukoliko ste pohađali univerzitet ne biste bili regrutovani. Moj otac je bio marinac u ratu, a moji roditelji su bili obični, radni ljudi. Nisu išli na univerzitet, ali su se borili da ja idem. Svi mi koji smo bili protiv rata išli smo na univerzitet, ali deca čiji roditelji to nisu mogli da im priušte otišla su u Vijetnam.

Eleborirajući svoj stav, Hajnd je dodala:

- To je ono što mi hipici nismo videli. Videli bismo samo Zelene beretke koje se vraćaju iz Vijetnama, i mi bismo vikali na njih i pokazivali im srednjak. Sada se stidim toga. Oni su imali 19 godina, kao ja, ali nisu imali izbora. Gledajući unazad, shvatam da sam prevarena i da sam pogrešila. Nijedan političar nije poslao svoju decu u Vijetnam. Da su morali, drugačije bi razmišljali o tome.

Foto: Tanjug/Ben Birchall/PA via AP

Krisi hajnd i Džoni Mar na ovogodišnjem Glastonberiju

Takođe je objasnila kako joj je starost pomogla da promeni način razmišljanja, rekavši:

- Na primer, ne mislim da sada znam mnogo više stvari nego kada sam imala šesnaest godina. Ali postoji velika razlika između saznanja i shvatanja. Da biste nešto shvatili potrebno je 50 godina. Ako mi verujete, sada sam opuštenija. Ovo je moja prava verzija.

U međuvremenu, The Pretenders bi trebalo da objave svoj novi album "Relentless" 15. septembra, a nedavno im je izašao novi singl "A Love".

Ostavite komentar