Kultura i umetnost > Pozorište

"Mizantrop" premijerno 9. septembra na Letnjoj sceni BDP-a

Specifično rediteljsko rešenje je u tome da glavnog junaka Alsesta tumači - žena, odnosno glumica Ljubinka Klarić

Autor: Tanjug

07/09/2022 > 11:12

podeli vest:

"Mizantrop" premijerno 9. septembra na Letnjoj sceni BDP-a
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Premijera predstave "Mizantrop", prema čuvenoj drami Molijera, u režiji Juga Ðorđevića, biće izvedena u petak 9. septembra na Letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta - BDP Globos Arena, najavila je autorska i glumačka ekipa u prostorijama teatra na Krstu.

U predstavi igraju - Ljubinka Klarić, Isidora Simijonović, Marija Pikić, Ljubomir Bulajić, Amar Ćorović, Stojan Ðorđević i Miloš Lazarov.

Specifično rediteljsko rešenje je u tome da glavnog junaka Alsesta tumači - žena, odnosno glumica Ljubinka Klarić.

- Naravno, "Mizantrop" je neiscrpna tema, aktuelna u svako vreme. Žao mi je što se ne igraju često klasici kod nas i što sama nisam imala prilike da u karijeri radim više takve komade. Zato mi je drago da su mladi glumci u ovoj ekipi dobili priliku da igraju Molijera - izjavila je glavna glumica Ljubinka Klarić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Ljubinka Klarić

Čuveni komad govori o junaku Alsestu, koji traži pravdu u svetu gde vlada licemerstvo, laskanje, lažni komplimenti, dok on želi da svima kaže u lice sve iskreno šta misli, makar to bili bolno za sagovornika.

On je neshvaćen lik, postaje čovekomrzac koji se ne snalazi u vremenu kada svi ljudi povlađuju drugima i stvaraju prividnu sliku da je sve u redu i nemaju hrabrosti da istaknu svoje stavove.

- Svima je sigurno intrigantno što Alsesta igra žena, ali po meni za takvog junaka nije ni važan pol: mi smo ga postavili kao muškog lika. Zašto je Alsest u tumačenju žene, važno je za drugi deo predstave. Tada će se zapravo igrati predstava o samom Mizantropu, Alsestu, i dramski umetnik koji igra junaka, i sam postaje tragičan - objasnila je Klarić koncept "predstave u predstavi", koji se povremeno stvara u teatru.

Reditelj Jug Ðorđević je tokom prošle godine postavio na scenu BDP-a komad "Kišne kapi na vrelom kamenju", nemačkog filmskog reditelja Rajnera Vernera Fasbindera.

On je izjavio da je veoma važno da atmosfera kreativnog procesa svima u ansamblu bude prijatna, što je ovde postignuto u potpunosti, i lično ne voli konfliktne situacije na probama, mada nekim njegovim kolegama to ponekad odgovara za bolji rezultat.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Jug Đorđević, reditelj

- Još na prijemnom ispitu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu me je zanimao "Mizantrop", i kada sam dobio ponudu od uprave BDP da radim klasiku, ponovo sam se vratio ovom delu. Tako sam smatrao da žene danas treba više da budu mizantropi, čovekomrzci, nego muškarci, zbog društvenih prilika i tolikih nepravda koje trpe širom sveta, od Amerike do Avganistana. Zato ima opravdanja da Alsesta igra žena - analizirao je reditelj svoje novo čitanje klasike.

Drama je proteklih decenija igrana na domaćim scenama u režijama Dejana Mijača (JDP, 1996), Egona Savina (Narodno pozorište, 2012), Ive Milošević (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad, 2014), a nastala je u 17. veku, tačnije 1666. godine.

Isidora Simijonović igra fatalnu Selimenu u koju je zaljubljen Alsest.

- Radovala sam se odlasku na svaku probu, bila nam je izuzetno inspirativna atmosfera za rad, kreativnost. Poseban duh saradnje smo uspostavili na probama, koji će nadam se, uspeti da se prenese na publiku - prvi su utisci Isidore, koja u BDP-u igra u zapaženim naslovima "Sumrak bogova", "Jugojugoslavija", "Cement Beograd".

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Isidora Simijonović

Glumac Amar Ćorović je izjavio da je od prvog dana apsolutno uživao u celom kreativnom procesu na "Mizantropu", i da je ovo jedna od retkih predstava koju će jedva čekati da igra svako veče.

Mlada glumica Marija Pikić je ocenila da je rad na projektu bio veoma uzbudljiv i zanimljiv, te da su se u ekipi igrali sa više glumačkih sfera.

Žan Baptist Poklen - Molijer (1622 - 1673) bio je francuski komediograf, književnik, glumac, direktor Kraljevskog pozorišta u Parizu, jedan od najznačajnijih dramskih pisaca ikada uz Vilijama Šekspira.

Ostavite komentar