Kultura i umetnost > Pozorište

Nakon 42 GODINE - "MUŠICA" PONOVO U TEATRIJUMU! Josipović oživeo likove koji su deo naših života, a da toga nismo svesni

„Ljudska bića koja su u isto vreme i žrtve nesreće, a i njeni tvorci“

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

31/07/2024 > 16:31

podeli vest:

Nakon 42 GODINE - "MUŠICA" PONOVO U TEATRIJUMU! Josipović oživeo likove koji su deo naših života, a da toga nismo svesni
Foto: Teatrijum


Predstava "Mušica" u režiji Radeta Josipovića biće premijerno izvedena u petak 2. avgusta u Teatrijumu, a u podeli su Luka Potparić, Marko Čupić, Jovan Jevtić, Aleksandra Maraš i Nikola Štrbac.

Mladi umetnici nude novo tumačenje komada nastalog u 16. veku, zadržavajući ključne elemente kao što su fizički humor, lascivnost i tipski likovi.

U ,,Mušici” su prikazani tipični likovi renesansne komedije - neverna žena, naivni muž, lopov- prevarant i korumpirani policajac. Svi su lasicivni, sebični i njihov humor potiče od njihove fizičke pojave. Kroz jedan brak priča se priča o svim tim likovima i njihovoj želji da se izvuku iz svoje bede. Međutim, ovi tipski likovi prevazilaze svoje tipske maske. Iako su infantilni i često
nesvesni svojih mana, mi ipak nalazimo prostora da ih vidimo kao ljudska bića.

 

Ljudska bića koja su u isto vreme i žrtve nesreće a i njeni tvorci

Priča se dešava na ulicama Padove u dobu ekonomskog uspona, ali je sam prostor pojednostavljen i nerealan, i zadržava samo ključne elemente ulice. Tako ta ulica postaje ključni deo žive i šarene slike koja zapravo prikazuje ljude u begu od realnosti.

Adaptaciju teksta potpisuju Mina Ćirić i Lea Petrov. Producentkinja na predstavi je Lenka Lazarević. Kostim je dizajnirala Nastasja Alja Daničić, dok su kostim izradile krojačice Sladjana Adžić i Miroslava Cvetković. Scenografiju potpisuje Jana Lazarov. Kompozitor je Mitar Karadeglić, a dizajner zvuka i svetla je Milan Bogdanović.

Ovaj Rucanteov komad u režiji Petra Zeca obeležio je rad ,,Pozorišta Dvorišta” u Kapetan Mišinom zdanju osamdesetih godina prošlog veka. Podelu Zecove Mušice činili su glumci Lazar Ristovski, Neda Arnerić, Ivica Klmenec i Goran Bukilić u alternaciji sa Vladanom Gajovićem, jednim od osnivača pozorišta Teatrijum.

Nakon 42 godine isti komad biće premijerno izveden 02. avgusta u pozorištu Teatrijum

Reprize predstave zakazane su za 05. i 30. avgust u Teatrijumu. Tokom ove nedelje u Teatrijumu publika će imati prilike da pogleda i sledeće predstave: U četvrtak 01. avgusta Tihomir Stanić govoriće odlomke iz romana Ive Andrića ,,Na Drini ćuprija”. Repriza predstave ,,Zoološka priča”, koja je premijerno izvedena ove sezone u Teatrijumu, biće 03. avgusta, dok će se ,,Veliki inkvizitor” Dostojevskog igrati u nedelju 04. avgusta.

Besplatne predstave za decu

Tokom vikenda u pozorištu Teatrijum igraće se tokom prepodneva predstave za decu u saradnji sa ,,Fondacijom Alek Kavčić” u subotu 03. avgusta ,,Put u središte igre” a u nedelju 04. avgusta ,,Priča o igračkama”.

 

 

Sve večernje predstave počinju u 21h, dok se predstave za decu izvode vikendom sa početkom u 11 časova.

Karte za večernji program se mogu kupiti preko servisa tickets.rs, kao i na blagajni Teatrijuma (Vuka Karadžića 1) svake večeri od 19 do 21h i vikendom od 10:30 do 12:30h. Za sve dodatne informacije o repertoaru i o predstavama posetite sajt pozorišta: teatrijum.rs.

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar