Slobodno vreme > Gurmanlook

Domaći MLEVENI PARADAJZ za zimnicu. Nema kuvanja, a MOŽE DA STOJI I 2 GODINE

Salata u kojoj ćete uživati tokom cele zime

Autor: K1 info/ telegraf.rs

25/09/2022 > 14:04

podeli vest:

Domaći MLEVENI PARADAJZ za zimnicu. Nema kuvanja, a MOŽE DA STOJI I 2 GODINE
Foto: Pixabay.com


Pored soka od paradajza koji je nezaobilazan u srpskoj kuhinji, domaćice obavezno ostavljaju i domaći mleveni paradajz za zimnicu.

Svaka ima svoj recept, a mi vam prenosimo način pripreme mlevenog paradajza koji može da stoji i do  dve godine.

Ukoliko volite ljutkast ukus, zajedno sa paradajzom sameljite i nekoliko ljutih papričica.

Sastojci: 10 kg paradajza, 5 ravnih supenih kašika soli, kesica vinobrana, 2 vezeice peršunovog lista

Priprema: Operite paradajz, očistite deo oko peteljki, pa plodove krupno isecite i sameljite na mašini za meso. Prilikom mlevenja koristite najkrupnije sito, da se paradajz ne bi pretvorio u sok.

Foto: Pixabay.com

 

Samleven paradajz sipajte u veliku šerpu, dodajte mu so, vinobran i peršunovo lišće koje ste prethodno iseckali. Sve dobro promešajte velikom drvenom varjačom i ostavite da odstoji barem dva sata.

Još jednom dobro promešajte paradajz, pa ga sipajte u tegle ili staklene flaše sa širokim otvorom, hermetički zatvorite i čuvajte na hladnom mestu.

 

 

 

Ostavite komentar