Nećete verovati > Misterije

Da li je MISTERIJA konačno REŠENA? Britanka TVRDI da je OTKRILA identitet DŽEKA TRBOSEKA

Ona je prapraunuka britanskog policajca koji je učestvovao u potrazi za serijskim ubicom

Izvor: K1info/b92.net

18/07/2023 > 21:31

podeli vest:

Da li je MISTERIJA konačno REŠENA? Britanka TVRDI da je OTKRILA identitet DŽEKA TRBOSEKA
Foto: Pixabay.com


Misteriozni ubica kome je identitet ostao nepoznat više od 100 godina i koji je zainteresovao mnoge istraživače, pisce, režisere i reditelje i dan danas ne prestaje da intrigira. Da, reč je o Džeku Trboseku, koji je zverski ubio najmanje pet prostitutki u Vajtčepelu, siromašnom kvartu Londona, 1888. godine. Od tog vremena desetine ljudi su dovođeni u vezu sa ubistvima, čak i članovi kraljevske porodice i premijeri.

Međutim, prapraunuka britanskog policajca koji je učestvovao u potrazi za Džekom Trbosekom tvrdi da je otkrila identitet serijskog ubice.

U knjizi koja izlazi sledećeg meseca, Sara Baks Horton, potomak policajca koji je učestvovao u istrazi, tvrdi da je reč o Hajamu Hajamsu, polazeći od opisa svedoka. Ona kaže da je ovo prvi put da je Hajam Hajams, proizvođač cigara, epileptičar i zavisnik od alkohola identifikovan kao Džek Trbosek.

Prema autorkinoj tezi, Hjams je često tukao svoju ženu, misleći da ga vara i uhapšen je pošto je nju i svoju majku napao sekirom.
Prekretnica u Sarinom istraživanju bila je kada je dobila pristup njegovoj medicinskoj dokumentaciji i otkrila dramatične detalje.

- Prvi put u istoriji, Džek Trbosek se, na osnovu fizičkih karakteristika, može identifikovati kao Hajam Hajams - rekla je ona.

Svedoci su opisali čoveka starog tridesetak godina sa ukočenom rukom, kojem su noge pri hodu bile povijene u kolenima, a Sara Baks Horton otkrila je da je u medicinskim beleškama o Hajamsu i koji je 1888. godine imao 35 godina zabeležena povreda zbog koje nije mogao da "savije ili ispruži" levu ruku, kao i nepravilan hod i nemogućnost ispravljanja kolena, uz asimetrično povlačenje stopala. Imao je i najteži oblik epilepsije, sa redovnim napadima.

Žrtve Džeka Trboseka bile su prostitutke ili siromašne žene. Pronalažene su prerezanog vrata i iskasapljenog tela. Vlasti su dobijale podrugljive anonimne poruke od nekoga ko se potpisivao kao Džek Trbosek. Ova ubistva su i dalje među najzloglasnijim nerazjašnjenim zločinima.

Medicinske beleške o Hajamsu, uzete iz raznih ambulanti i azila, otkrivaju da se njegov mentalni i fizički pad poklopio sa periodom ubijanja Trboseka, koji je eskalirao između njegovog loma leve ruke u februaru 1888. godine i njegovog trajnog hapšenja u septembru 1889. godine.

Foto: Youtube PrintScreen/Jack The Ripper Tour

 

- Taj period eskalacije odgovara povećanju nasilnosti ubistava. Bio je posebno nasilan posle teških epileptičnih napada, što objašnjava i periodičnost ubistava - rekla je ona.

Kako kaže, u dokumentima je pisalo ono što su očevici rekli - da je imao neobičan hod.

- Bio je slab u kolenima i nije u potpunosti opružao noge. Imao je poseban način hoda, što je verovatno bila nuspojava nekog oštećenja mozga od posledica epilepsije - rekla je ona.

Izjave svedoka o visini i težini čoveka gotovo da su se poklapale sa detaljima u Hajamsovim medicinskim kartonima.

- Opisivali su čoveka srednje visine i građe, između 165 i 172 centimetra. Stasit i širokih ramena. Hajams je bio visok 170 centimetara i težak 67 kilograma… Njegova fotografija pokazuje da je bio primetno širokih ramena - rekla je ona.

Hajamsov fizički i mentalni pad, pogoršan njegovim alkoholizmom, zaključuje Sara Baks Horton, podstakao ga je da ubija. Ubistva su prestala krajem 1888. godine, otprilike u vreme kada je Hajamsa policija uhvatila kao "lutajućeg ludaka".

Zatvoren je u mentalnu instituciju Kolni Heč u severnom Londonu 1889. godine, gde je ostao do smrti, 1913. godine. Za nove napade Džeka Trboseka se više nije čulo.

Ostavite komentar