Nećete verovati > Misterije

U Poljskoj PRONAĐENO 450 SKELETA VAMPIRA: Glave im ODSEČENE i stavljene među noge, a u USTIMA imaju NEOBIČAN predmet

To je praksa koja je bila uobičajena u 19. veku i verovalo se da se ovim postupkom otklanja "vampirsko prokletstvo”

Izvor: K1info/b92.net

12/06/2023 > 18:16

podeli vest:

U Poljskoj PRONAĐENO 450 SKELETA VAMPIRA: Glave im ODSEČENE i stavljene među noge, a u USTIMA imaju NEOBIČAN predmet
Foto: Unsplash.com


O njima si ispisane mnoge priče, snimljeni razni filmovi... Iako je reč o fikciji, ovo biće i danas mnogima uteruje strah u kosti. Naravno, govorimo o Vampiru, mitološkom biću koje se javlja u raznim folklorima i legendama širom sveta.

Mit o vampirima je najpoznatiji u evropskim kulturama, posebno u istočnoj Evropi, gde su priče o vampirima duboko ukorenjene u folkloru. Najpoznatije priče o vampirima potiču iz balkanskih zemalja poput Rumunije i Srbije, gde se često povezuju sa likom grofa Drakule.

Međutim, tokom radova na putu u Poljskoj otkriven je jeziv nalaz. Naime, nađena je masovna grobnica u kojoj je sahranjeno više od 400 navodnih vampira.

Ovo otkriće se nalazi u selu Lužino na severoistoku zemlje, a do sada je potvrđeno oko 450 skeleta kojima su glave odsečene i stavljene između nogu, a u ustima je bio novčić.

To je praksa koja je bila uobičajena u 19. veku, a verovalo se da se ovim postupkom otklanja "vampirsko prokletstvo”.

Arheolog Macej Stromski rekao je da je ovo otkriće masovne grobnice onih za koje se verovalo da su izašli iz grobova posle smrti, pa su im meštani odsekli glave kako bi sprečili dalje pokušaje da se "probude iz mrtvih“.

Slična otkrića zabeležena u Poljskoj i prošle godine.

Među telima su pronađeni i skeleti žena "vampira". U naručju joj je pronađena lobanja malog deteta. Takođe, u tridesetak odsto grobova pronađene su "ograde“, odnosno cigle oko nogu, ruku i glave mrtvaca, kako ne bi pobegli.

 

Ostavite komentar