OI 2024

SVI DETALJI otvaranja Olimpijskih igara 2024: Prenos od tri i po sata će pratiti čak MILIJARDU i po gledalaca!

Troškovi ceremonije iznose 150 miliona evra

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Dušan Panajotović

26/07/2024 > 13:42

podeli vest:

SVI DETALJI otvaranja Olimpijskih igara 2024: Prenos od tri i po sata će pratiti čak MILIJARDU i po gledalaca!
Foto: Tanjug/AP


Svečano otvaranje 33. Olimpijskih igara u Parizu zakazano je za 19.30 časova, kada će početi i uživo prenos na "RTS1". Prvi put u istoriji Olimpijskih igara svečanost će biti održana van stadiona i to u samom centru grada, a pozornica će biti reka Sena. Ovakve proslave u Gradu svetlosti nisu održane od 1739. godine kada je kralj Luj Petnaesti udavao svoju ćerku za španskog princa.

Svi se raduju defileu na brodićima koji će prevoziti sportiste, njih čak 10 714. Među njima je čak 115 olimpijaca Srbije u 16 različitih sportova.

Foto: AP Photo//Michel Euler, File

 

Biće priređen i tradicionalni karneval koji će predvoditi Grčka, a Srbija će biti 165. u nizu.

Na obezbeđivanju Olimpijskih igara angažovano je čak 48.000 policajaca i vojnika, uključujući čak i pripadnike Legije stranaca.

Kako se navodi, troškovi ceremonije su čak 150 miliona evra, a u organizaciji učestvuje 15 000 radnika i volontera. Mnogi se pitaju kako će program izgledati. Ono što je poznato da će ceremonija otvaranja Olimpijade trajati tri i po sata, Brodići će ploviti Senom, a za to vreme nastupe će imati brojni plesači, pevači i akrobate. Kako je najavljeno, na ceremoniji otvaranja zapevaće svetske muzičke zvezde poput Selin Dion, Arijane Grande, Lejdi Gage i Due Lipe. Američki reper Snup Dog je takođe potvrdio da će biti jedan od izvođača na Olimpijadi.

Foto: Shutterstock

 

Procene su da će uživo prenos Igara u Parizu pratiti između 500 miliona i 1.5 milijardi ljudi na televiziji i striming platformama.

Organizacioni odbor "Pariza 2024" odredio je rutu parade koja počinje na istoku grada kod železničke stanice i mosta Austerlic, jedne od kapije grada. Ekspedicija će proći SEnom pored Notr Dama i Trga Konkord. Pred sam kraj trase naziraće se Ajfelov toranj i stakleno potkrovlje Velike palate, izložbene hale i muzejskog kompleksa Pariza. Parada se završava kod Trga Trokadero, gde će biti organizovan vatromet i paljenje olimpijskog plamena.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar