OI 2024

SPEKTAKULARNO otvaranje Olimpijskih igara u Parizu! Maja i Dušan nosili srpsku TROBOJKU!

Večeras su zvanično otvorene Letnje Olimpijske igre u Parizu.

Izvor: K1info

Autor: Đorđe Gvero

26/07/2024 > 18:38

podeli vest:

SPEKTAKULARNO otvaranje Olimpijskih igara u Parizu! Maja i Dušan nosili srpsku TROBOJKU!
Foto: Tanjug/APJon Super


 

Svečana ceremonija otvaranja Olimpijskih igara počela je Paradom nacija na brodovima na Seni, pre zvaničnog paljenja baklje koja je stigla iz Grčke u Pariz.

U skladu sa olimpijskom tradicijom, Grčka je predvodila Paradu nacija, a ovo je prvi put da ceremonija otvaranja nije održana na stadionu.

Na ceremoniji je nastupila svetska muzička zvezda Lejdi Gaga uz pesmu ''Mon truc en plumes'' kultnog francuskog umetnika Zizija Žanmera.

Pariz je treći put u istoriji domaćin, posle 1900. i 1924. godine i tako se na čelu pridružio se Londonu, koji je organizovao Igre takođe tri puta, 1908, 1948. i 2012.

Na Igrama će učestvovati 10.714 sportista, u 32 sporta, iz 206 država i teritorija, plus grupa sportista koja će se takmičiti pod zastavom MOK-a, kao i Izbeglički tim. Zbog rata u Ukrajini u timskim sportovima ne učestvuju Rusija i Belorusija.

Olimpijski tim Srbije predstavljaće 113 sportista, a na otvaranju je, na defileu brodova Senom, zastavu nosila odbojkašica Maja Ognjenović, kojoj su Igre u Parizu pete i vaterpolista Dušan Mandić, koji će četvrti put učestvovati na Igrama.

Srbija će pokušati da osvoji najmanje 10 medalja i tako obori rekord iz Tokija 2021, kad je osvojeno devet - tri zlatne, jedna srebrna i pet bronzanih.

Najveći aduti Srbije su Novak Đoković, Ivana Španović, basketaši, košarkaši, odbojkašice, odbojkaši, vaterpolisti, strelci, rvači, bokseri...

Najbrojniji na Igrama su Amerikanci sa 592 člana tima, slede domaćini Francuzi sa 573, Australijanci sa 460, Nemci sa 428, Japanci imaju 403, Kina 388, Španija 383, Italija 371, Velika Britanija 327....

Jedini sport koji "debituje" je brejkdens.

Organizacija Igara koštaće oko devet milijardi evra. Igre će trajati do 11. avgusta, a ceremonija svečanog zatvaranja održaće se na stadionu "Francuska" u Sen Deniju, predgrađu Pariza.

 

 

 

UŽIVO:

 

Za sam kraj, Zinedin Zidan je od misteriozne maskote preuzeo baklju, zatim je predao Rafaelu Nadalu. Baklja je nakon toga došla do bivše teniserke Ameli Morezmo, a ona je baklju predala Toni Parkeru koji je dalje predaje ostalim sportistima na putu ka paljenju Olimpijskog plamena.

Nakon govora zvaničnika i predstavnika Olimpijskog komiteta, došao je i predsednik Francuske Emanuel Makron i zvanično proglasio Olimpijske igre otvorenim.

 

Misteriozni konjanik je preko reke Sene doneo zastavu Olimpijskih igara koja je visoko podignuta ispred Ajfelovog tornja i time označio početak završnog dela ceremonije otvaranja.

 

 

Bližimo se samom zatvaranju ceremonije, Francuzi podsećaju da je moto ovih Olimpijskih igara "Ujedinjeni u različitosti" i potrudili su se da to na pravi način istaknu.

 

I konačno, na red je došla i reprezentacija Francuske koja je domaćin ovih Olimpijskih igara. Najveći i najluksuzniji brod predstavlja njihovu reprezentaciju i tako simbolično zatvaraju ovaj deo svečanosti.

 

 

 

 

Evo i naše reprezentacije! Maja Ognjenović i Dušan Mandić su ponosno predstavljali našu zemlju sa visoko podignutom zastavom! Okružili su ih naši reprezentativci! 

 

 

 

 

 

 

 

Nastavlja se predstavljanje zemalja na reci Seni, došli smo do slova N i uskoro bi mogli da očekujemo da vidimo srpski brod kako plovi Senom.

 

 

 

Sledi deo koji je posvećen Žilu Vernu, braći Limije, a zatim i svim ženama koje su imale ključnu ulogu u stvaranju Francuske države kroz istoriju, a koje su možda nepravedno zapostavljene.

 

 

 

 

Stigle su na red i neke od reprezentacija koje su favoriti za mnogo medalja.

 

 

 

Nakon pauze gde smo videli omaže Viktor Igou, Mariji Antoaneti kao i čuvenom muzeju Luvr i slikarskom remek delu čuvenoj Mona Lizi, nastavljeno je predstavljanje zemalja.

 

 

 

 

Francuzi su jednim lepim gestom odali počast radnicima koji su radili na obnavljanju crkve Notr Dam i koji su radili na pripremanju infrasrukture za ovogodišnju Olimpijadu. 

Nakon toga čuveni metal bend Gođira je priredio jedan "čvršći" nastup.

 

 

 

 

Svečana ceremonija je nastavljena plovidbom brodova abecednim redom, tako da su se pre novog kratkog prekida defilea mogle videti reprezentativci iz zemalja koje počinju na slovo: A, B i C.

 

 

 

Svečani defile je iznenada prekinut jednim iznenađenjem koje su priredili organizatori. Pojavila se pevačica Lejdi Gaga i priredila kratak ali spektakularan nastup.

 

 

 

Jedna po jedna država plove brodovima preko reke, noseći zastave svojih zemalja. Kako to tradicija nalaže, prvi je zaplovio Grčki brod čiju su zastavu nosili Janis Adetokumbo i Antigoni Drisbioti.

 

 

 

Jednim interesantnim videom sa mnoštvom poznatih lica iz različitih sfera su otvorene Olimpijske igre!

 

 

 

 

Srbija IZNENADA dobila još jednog sportistu u Parizu! Zbog povrede češkog reprezentativca Artura Omarova, UWW je odlučio da njegovo mesto zauzme upravo naš reprezentativac Miša Kadžaja zbog ostvarenih rezultata na kvalifikacionom turniru za OI!

 

 

 

 

Kiša ne prestaje u Parizu! Nosioci Američke zastave Koko Gof i Lebron Džejms su morali žestoko da se zaštite od kiše na putu ka svečanom otvaranju.

 

 

Ljudi se već uveliko skupljaju na ulicama i očekuju svečano otvaranje!

 

 

 

Ostalo je još samo SAT vremena do svečanog otvaranja!

 

 

Denver Nagetsi su sa zvaničnog profila na društvenim mrežama poželeli Nikoli Jokiću, kao i celom timu Srbije, mnogo sreće na Olimpijskim igrama!

 

 

 

 

Čuveni reper Snup Dog poneo je danas olimpijsku baklju i tim povodom poručio svima "samo ljubavi, mira, jedinstva i poštovanja".

 

 

Američki reper će inače biti jedan od komentatora Olimpijskih igara za njihovu televiziju En Bi Si (NBC).

 

Američki košarkaš Lebron Džejms će nositi zastavu Sjedinjenih Američkih država na otvaranju, a zvanični profil tima SAD-a je okačio sliku kako se košarkaš spremio za svečanost.

 

 

 

Ostavite komentar