OI 2024

DRAMA na Olimpijskim igrama: Otkazano TAKMIČENJE na SENI zbog ZAGAĐENJA, a desila se i NOVA SABOTAŽA!

Optički kablovi u Francuskoj su presečeni u koordinisanom napadu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

30/07/2024 > 10:07

podeli vest:

DRAMA na Olimpijskim igrama: Otkazano TAKMIČENJE na SENI zbog ZAGAĐENJA, a desila se i NOVA SABOTAŽA!
Foto: Tanjug/AP


Zbog kvaliteta vode u reci Seni prvo su otkazani treninzi trijatlona na Olimpijskim igrama u Parizu, a sada i muško takmičenje koje je bilo planirano za danas od osam časova.

Za sada, zbog vremenskih uslova i problema sa kvalitetom vode, doneta je odluka da se takmičenje održi u sredu od 10.45, za šta i dalje ne postoje garancije da će do tada sve biti kako treba.

Uprkos ranijim uveravanjima gradskih i državnih vlasti da je sada kvalitet vode u Seni doveden na optimalan nivo i da nema nikakve opasnosti da se u njoj održi takmičenje, istina je malo drugačija i to je trenutno najveća noćna mora organizatora.

- Pariz 2024 i Svetska trijatlon organizacija ponavljaju da je prioritet zdravlje sportista, a testovi koji su napravljeni danas na Seni pokazuju da kvalitet vode nije pokazao dovoljne garancije koje bi dozvolile da se takmičenje održi. Nažalost, meteorološka situacije je van naše kontrole, tako da kiša koja je padala 26. i 27. jula u Parizu može da pokvari kvalitet vode. Iako je bilo popravljanja kvaliteta u poslednjim satima, očitavanja na pojedinim delovima reke pokazala su da su iznad prihvatljivih granica za takmičenje - poručuju i Svetske trijatlon organizacije.

Foto: Shutterstock

 

Da stvar bude gora pojavila se i nova pretnja u Parizu. Naime, optički kablovi u Francuskoj su presečeni u koordinisanom napadu.

Tako, u nekoliko regiona Francuske, uključujući Bouches-du-Rhône, Aude, Oise, Hérault, Meuse i Drôme, došlo je do prekida optičkih kablova tokom noći, saopštili su francuski provajderi.

Napad se dogodio preksinoć oko 2:15 ujutro, a prema rečima Nikolasa Gijoma, izvršnog direktora internet provajdera Netalis, radi se o velikoj sabotaži.

Među pogođenim provajderima su SFR, Bouygues i Free, dok je Orange, zvanični telekomunikacioni provajder za Olimpijske igre, izbegao štetu. Sekretarka za digitalna pitanja Marina Ferari osudila je ove "kukavičke i neodgovorne" napade.

Francuska vlada preduzela je hitne mere kako bi rešila problem sabotaže optičkih kablova tokom Olimpijskih igara u Parizu. Policija i domaća obaveštajna služba otvorile su preliminarnu istragu kako bi identifikovale odgovorne za napade koji su izazvali prekide interneta u više regiona.

Foto: K1info/Tanjug/AP

 

U međuvremenu, pogođeni provajderi intenzivno rade na popravci oštećenja.

Ministar unutrašnjih poslova, Žerar Darmanen, izjavio je da su pojačane mere bezbednosti uključujući dodatne policijske snage i nadzorne dronove​.

Ove sabotaže izazvale su zabrinutost za bezbednost tokom igara, ali glavni događaji u Parizu nisu bili direktno pogođeni. Francuske vlasti ulažu sve napore kako bi osigurale nesmetano odvijanje Olimpijade.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar