Priče > Biznis

Zaradili VIŠE NEGO IKO ikada, za tri meseca inkasirali 17,9 milijardi USD

U sred energetske krize četiri naftne kompanije za tri meseca zaradile 51 milijardu dolara

Autor: blic.rs

30/07/2022 > 13:13

podeli vest:

Zaradili VIŠE NEGO IKO ikada, za tri meseca inkasirali 17,9 milijardi USD
Foto: Pixabay.com


Dve najveće američke naftne kompanije Exxon Mobil i Chevron Corp su u petak zabeležile rekordne prihode, primarno zbog rasta cena sirove naftne i prirodnog gasa. Exxon je nadmašio svoje rivale sa tromesečnim profitom od 17,9 milijardi dolara, najviše za bilo koju međunarodnu kompaniju u istoriji.

Ovaj američki par, zajedno sa kompanijom Shell u Velikoj Britaniji i francuskim TotalEnergies, ukupno su zaradili skoro 51 milijardu dolara u poslednjem tromesečju, što je skoro duplo više nego što je grupa donela u periodu od pre godinu dana.

Ove četiri kompanije su vratile oko 23 milijarde dolara akcionarima u proteklom kvartalu, kapitalizujući visoke marže proistekle iz prodaje nafte i gasa.

Visoke cene sirove nafte mogu da smanje marže za integrisane naftne kompanije, pošto one takođe snose cenu sirove nafte koja se koristi za rafinisane proizvode. Međutim, nakon ruske operacije u Ukrajini i brojnih zatvaranja rafinerija širom sveta usled pandemije koronavirusa, marže prerade su eksplodirale u drugom tromesečju nadmašivši dobitke sirove nafte i povećavši zaradu.

- Snažni rezultati u drugom tromesečju održavaju zategnuto globalno okruženje, gde se potražnja oporavila skoro na nivou pre pandemije, a ponuda je opala, rekao je izvršni direktor Exxon-a Daren Vuds u razgovoru sa analitičarima.

Foto: Pixabay.com

 

Ovakvi rezultati kompanija će sigurno izazvati burnu reakciju političara i zagovornika potrošača koji kažu da naftne kompanije kapitalizuju globalnu nestašicu snabdevanja kako bi povećale profit i pridobile potrošače. Američki predsednik Džo Bajden je prošlog meseca rekao da Exxon i drugi zarađuju "više novca od Boga" u vreme kada su cene goriva za potrošače rekordne.

Ranije ovog meseca, Britanija je usvojila porez na neočekivane prihode od 25 odsto za proizvođače nafte i gasa u Severnom moru. Američki zakonodavci raspravljali su o sličnoj ideji, iako se ona suočava sa velikim izgledima u Kongresu.

Ostavite komentar