Priče > Biznis

Start ap kompanijama se NE PIŠE DOBRO, sve više ih ide u BANKROT: Ko PREŽIVI naredne 2 godine PRIČAĆE

O tome se retko govori iako se tržiše promenilo, upozoravaju eksperti

Autor: K1info/Euractiv.rs

13/06/2023 > 19:38

podeli vest:

Start ap kompanijama se NE PIŠE DOBRO, sve više ih ide u BANKROT: Ko PREŽIVI  naredne 2 godine PRIČAĆE
Foto: Shutterstock


Rizični kapitalisti vole da pričaju o tome kako je neuspeh suštinski važan za inovaciju. Stopa neuspeha startapa počinje da raste, sa veštački niskih nivoa u 2021. godini, a moglo bi da dođe do talasa propadanja u narednoj godini, kada bi neuobičajeno veliki broj start ap kompanija mogao da se ugasi, ocenjuju stručnjaci govereći o globalnim trendovima u starap industriji.

- Masovno odumiranje startapa je u toku - navodi se u nedavnom tvitu Toma Lovera, generalnog partnera u IVP-u, koji je podržao kompanije uključujući KraudStrajk, Dejtadog, Diskord, Klarna, Slek, Snep i Tviter.

- To je uglavnom fusnota u vestima. Nemojte da vas to zavara. Tržište se promenilo. Najave o finansiranju dobijaju mnogo naslova. Zahtevi za bankrot… manje - naveo je.

Kao što Lovero primećuje, startapi umiru tiho i polako. Takođe se dosta njih ugasilo. Dok rizični kapitalisti tvituju o najnovijim spajanjima i akvizicijama ili o inicijalnim javnim ponudama, u njihovim portfeljima ima mnogo više mladih preduzeća koja propadaju u pozadini.

Oni koji u te kompanije ulažu očekuju da preživi tek po koja

Ovo je način na koji rizični kapital treba da funkcioniše. Rizični kapitalisti finansiraju gomile startapa i očekuju da će većina propasti. Potrebna im je samo nekolicina da postanu sledeći Meta ili Tviter, koji će generisati velike prihode.

Dakle, postoji prirodna stopa neuspeha startapa. Problem je u tome što je bum rizičnih kapitalista koji je dostigao vrhunac 2021. izostavio ovaj prirodni poredak. Postojala je pomama ulaganja, gde su startapi prikupili ogromne količine novca, a neka preduzeća su dobila sredstva koja možda i nije trebalo da dobiju. Stopa neuspeha je pala kako je novac rizičnih kapitalista dolazio sa svih strana. SoftBenk i Tajger Global su bili glavni akteri ovde, ali bilo je i mnogo drugih.

Sada su izvori finansiranja startapa presušili (osim ako ste AI startap). Toliko je novca prikupljeno poslednjih godina da startapi imaju mnogo sredstava da prežive. Ali, u jednom trenutku, preduzeća koja se bore će ostati bez novca i niko više neće želeti da ih finansira.

Promene su nevidljive jer to nisu javna preduzeća

Ovo će proizvesti niz rasprodaja imovine, teških dokapitalizacija, ultra-jeftinih akvizicija i jednostavno zatvaranja i bankrota. Ne možete da vidite ovaj proces upravo zato što startapi nisu javna preduzeća.

Ako pogledamo bliže, postoje znaci Loverovog "masovnog odumiranja":

– "WeWork", oličenje velikodušnosti rizičnih kapitalista, izašao je u javnost preko SPAC-a 2021. Njegove akcije su sada pale sa oko 13 dolara na 18 centi. Eto u kolikom je problemu WeWork. SoftBank je tamo bio veliki investitor.

– "Zume", startap za isporuku pica uz pomoć robota koji je prikupio 500 miliona dolara od investitora rizičnih kapitalista, od ovog meseca više neće raditi. To je još jedna investicija SoftBanka.

– "Plastiq", koji je prikupio više od 140 miliona dolara od rizičnih kapitalista, uključujući "Kleiner Perkins" i "Kosla Ventures", podneo je zahtev za zaštitu od bankrota prošlog meseca.

– "Neeva", koja je ponudila sjajan pretraživač, odustala je od takmičenja protiv Gugla, ugasila se i prodala se Snouflejku. Sekvoja i Grejlok su podržali Neevu.

"Crunchbase" prati startape koji su do sada propali ove godine, a ima ih 72. Biće ih još mnogo. Loverova firma, IVP, poziva osnivače da “hirurški smanje troškove” kako bi sprečili izumiranje, prema internoj prezentaciji u koju je uvid imao Insajder.

"Kraj 2023. i ’24. učiniće da finansijska kriza iz 2008. izgleda simpatično za startapove," napisao je Lover.

Start ap su uglavnom novostvorene kompanije, odnosno početnici u poslovanju, a start ap kredit vrsta mikrokredita namenjenih za osnivanje ovih firmi. Na zapadu se ovaj termin često povezuje sa visokotehnološkim preduzećima.

Ostavite komentar