Priče > Biznis

Novi poslodavac će vas SIGURNO PROVERITI, zašto ne biste i vi njega? I evo zbog čega je to VEOMA VAŽNO

Najvažnije je proveriti potencijalnog poslodavca sa aspekta poštovanja zakonskih i etičkih standarda poslovanja

Autor: Biznis.rs

01/09/2022 > 16:09

podeli vest:

Novi poslodavac će vas SIGURNO PROVERITI, zašto ne biste i vi njega? I evo zbog čega je to VEOMA VAŽNO
Foto: Pixabay.com


Na random mestu provodimo najveći deo vremena, ulaženo trud, rad, znanje i iskustvo. Stoga je neophodno informisati se o potencijalnom poslodavcu.

Direktorka Infostud sajtova za zapošljavanje i ljudske resurse, Sonja Ćetković,  kaže da je jako važno da poslodavac ceni trud i rad svog zaposlenog, da se zaposleni u firmi oseća dobro i da ima mogućnost da se ostvari na način na koji želi.

Prvi razlog informisanja o poslodavcu jeste donošenje odluke pojedinca koji traži posao da li želi da radi u potencijalnoj firmi ili ne. Drugi razlog jeste veća mogućnost da postavlja dodatna pitanja na razgovoru za posao i ostavi utisak ozbiljne osobe.

Kako kaže Sonja Ćetković, posebno je važno, proveriti potencijalnog poslodavca sa aspekta poštovanja zakonskih i etičkih standarda poslovanja, odnosno saznati bar one informacije koje su dostupne na internetu.

- Neophodno je proveriti da li je poslodavac uredno registrovan i koliko uspešno posluje, da li je u blokadi, da li potpisuje sa zaposlenima ugovore o radu, da li isplaćuje zaradu preko računa, da li poštuje zakonske odredbe po pitanju prava zaposlenih na godišnji odmor i druga prava - navodi Sonja Ćetković.

Postoji više načina za proveru poslodavaca, a jedan deo vrši i sam Infostud, što se prvenstveno odnosi na one koji se tiču legalnosti poslovanja, odnosno registracije poslodavca, sposobnosti da plaća svoje obaveze, da li vrši nedozvoljenu diskriminaciju kandidata prilikom oglašavanja…

Foto: Unsplash.com

 

Za dalje provere se može koristiti sajt Agencije za privredne registre. Informacije se mogu dobiti i preko profila poslodavaca na sajtovima za zapošljavanje, sajtovima samih poslodavaca, ako se radi o IT pozicijama mogu se proveriti i iskustva bivših ili sadašnjih zaposlenih kompanije.

Oni koji žele posao mogu se raspitati se u svojoj okolini da li neko od ljudi koje poznaju ima iskustva sa konkretnom kompanijom, a svakako mogu koristiti i Google pretragu "naziv poslodavca, iskustva" ili slično.

Odlike dobrog poslodavca ogledaju se u tome što svi, uključujući i one bivše zaposlene dobro pričaju o kompaniji i dele pozitivna iskustva, a sama kompanija na svakom nastupu zrači profesionalizmom.

Foto: Pixabay.com

 

Po mišljenju Sonje Ćetković, pre svega treba izbegavati poslodavce za koje neko ko traži posao čuje, pročita ili pouzdano zna da ne poštuju prava radnika ili ne posluju u skladu sa zakonom. 

Ostavite komentar