Priče > Biznis

POSKUPLJUJU DINARSKI KREDITI: Narodna banka ŠESTI put podigla referentnu kamatnu stopu

NBS je od početka godine već pet puta podizala vrednost referentne stope

Izvor: K1info/Tanjug

08/09/2022 > 12:23

podeli vest:

POSKUPLJUJU DINARSKI KREDITI: Narodna banka ŠESTI put podigla referentnu kamatnu stopu
Foto: Unsplash.com


Na današnjoj sednici, Izvršni odbor NBS odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 3,5 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije.

U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice na 2,5 odsto i stopa na kreditne olakšice na 4,5 procenata.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije nastavio je da pooštrava monetarne uslove, čime se na adekvatan način reaguje na pojačane inflatorne pritiske, ne ugrožavajući pritom dalji rast privredne aktivnosti.

NBS je od početka godine već pet puta podizala vrednost referentne kamate, tako što je u aprilu, maju i junu povećavala kamatnu stopu za po 0,50 odsto, dok se Izvršni odbor u julu i avgustu odlučio na povećanje od po 0,25 procenata. NBS je prvi put posle nekoliko godina, 7. aprila povećala kamatnu stopu sa 1, na 1,5 odsto.  

Povećanje referentne stope utiče na kamatne stope svih bankarskih pozajmica, kod kojih se klijent prlikom zaduživanja odlučio za promenljivu kamatu.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Banke same odlučuju da li će podići i rate kredita koje klijenti otplaćuju, a do sada se pokazalo da je većina to i uradila u proteklom periodu, posle rasta referentne kamate.

Kako su saopštili iz NBS, Izvršni odbor je procenio da je, u uslovima nastavljenih troškovnih pritisaka, kao i rasta uvozne inflacije, potrebno nastaviti sa pooštravanjem domaćih monetarnih uslova.

Oni navode da će donošenjem ovakve odluke Narodna banka Srbije doprineti da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i da se do kraja perioda projekcije vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

- Takođe, na ovaj način utiče se i na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cena hrane i energenata na ostale cene preko inflacionih očekivanja. Narodna banka Srbije, od oktobra prošle godine, postepeno, ali kontinuirano pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu. Pored povećanja osnovnih kamatnih stopa i pooštravanja uslova dinarske likvidnosti, Narodna banka Srbije cenovnoj stabilnosti u srednjem roku doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, kroz ograničavanje efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, navode u NBS.

 

 

Ostavite komentar