Priče > Biznis

U BANCI dogovorila KREDIT i KAMATE, a onda je usledio potpuni CIRKUS: "Gospođo, pa Vi imate dijabetes..."

Šta je promenio odgovor na 13. pitanje?

Izvor: K1info/Jutarnji.hr

Autor: Mina Duduković

21/10/2024 > 15:30

podeli vest:

U BANCI dogovorila KREDIT i KAMATE, a onda je usledio potpuni CIRKUS: "Gospođo, pa Vi imate dijabetes..."
Foto: Shutterstock


Zbog Vašeg odgovora na 13. pitanje "DA", nemate uslov na osiguranje otplate kredita.

Ovako je glasio odgovor Erste banke na potražnju kredita jedne žene, koja je u najmanju ruku bila šokirana odgovorom koji je dobila u mejlu.  

Naime, građani koji su podizali kredite u banci odlično znaju da na uslove utiče visina plate, ali šta kada neko primi mejl da ranije dogovorenu kamatnu stopu menja to što neko ima dijabetes?

S takvim se slučajem susrela žena koja je u Erste banci u Zagrebu dogovarala stambeni kredit od 180.000 evra s rokom otplate 25 godina.

Kaže kako je s bankom, kao dugogodišnji klijent, ispregovarala povoljniju kamatnu stopu – umesto 3.6 ponudili su joj stopu od 3.3 posto, a pre tog potpisivanja kredita, iz Erste je primila mail u kojemu su joj dostavili upitnik Wiener osiguranja čije je ispunjavanje bilo uslov za polisu osiguranja otplate.

- U tom upitniku je bilo raznih pitanja, a između ostalog trebalo je da odgovorim bolujem li od neke od 13 navedenih bolesti, među kojima je bio i "dijabetes". Zanimljivo, upitnik je unapred bio ispunjen i ja sam ga zapravo samo trebala potpisati, ali kako zaista bolujem od dijabetesa, zaokružila sam tu bolest verujući da će mi to uticati samo na visinu polise, ali nisam očekivala ono što se kasnije dogodilo - ispričala je u ovoj ispovesti žena. 

Novi sastanci

Ukratko, pošto je banci vratila ispunjeni upitnik, stigao je odgovor sa sledećim informacijama: 

- Zbog Vašeg odgovora na 13. pitanje "DA", nemate uslove na osiguranje otplate kredita. Molim Vas da nam se javite za sastanak kako bismo se dogovorili o drugoj vrsti polise osiguranja, a samim time se menja i kamata po kreditu - pisalo je u mailu koji ju je šokirao.

Usledili su novi sastanci i pregovori, a žena je na kraju bila toliko uporna da je dobila ranije dogovorenu kamatu, ali uz promenu vrste obezbeđenja i uz naknadno smanjenje glavnice za tri hiljade evra.

- Međutim, pitam se šta je sa svima onima koji nisu bili tako uporni? Pored toga, najviše me je naljutilo to što je banka sve vreme tvrdila da se kamata na kredite ne zasniva na zdravstvenom stanju, te da se upitnik o zdravstvenom stanju popunjava isključivo radi zaključivanja polise osiguranja, ne ugovor o zajmu. Iz mog slučaja, naime, jasno je da to nije tačno – tvrdi ova žena.

BONUS VIDEO: 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar

Bogdan

Pa ništa. Zahvališ se, zatvoriš račun i promeniš banku. To raznorazni menađerčići nabijaju sebi bonuse pa ako prođe,prođe.

21.10.2024 18:33