štednja

ISKLJUČITE PUNJAČE iz utičnica, SUŠITE VEŠ NAPOLJU, podesite bojler na 60°C - ovo su PREPORUKE ministarstva za ŠTEDNJU

Predlozi za štednju upućeni su domaćinstvima, državnoj upravi, jedinicama lokalne samouprave, državnim preduzećima i javnim ustanovam

Autor: novosti.rs

30/08/2022 > 12:27

podeli vest:

ISKLJUČITE PUNJAČE iz utičnica, SUŠITE VEŠ NAPOLJU,  podesite bojler na 60°C - ovo su PREPORUKE ministarstva za ŠTEDNJU
Foto: Unsplash.com


Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je danas da je donelo predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije u domaćinstvima.

Po preporuci ministarstva, uštedećete ako bojler koristite samo kada vam je neophodna topla voda (termostat podesiti do 60°C). 

Na rashladnim i grejnim uređajima, uštedećete ako temperaturu frižidera stavite na 4°C, a zamrzivača na -18°C. Za osvetljenje koristite sunčevu svetlost tokom dana, a tokom grejne sezone spuštajte roletne i ne pokrivajte grejne elemente kako bi sačuvali toplotu.

Prilikom pranja veša i suđa, mašine uključujte samo kada su pune, veš prati na nižim temperaturama, a sušite ga na vazduhu.

Foto: Pixabay.com

 

Kuvanjem hrane u poklopljenoj posudi, na srazmernoj ringli ili u ekspres loncu uštedećete i do 20 odsto energije. Rernu ne otvarajte i isključite 10 minuta pre kraja pečenja.

Ostvarićete veliku uštedu ako obične zamenite LED sijalicama, gasite svetla pri izlasku iz prostorije, isključite računar i punjač za telefon kada ih ne koristite i ne koristite dekorativnu rasvetu.

Ministarstvo je objavilo i preporučene temperature prostora. Temperatura prostorije u kojoj sedite ili duže boravite treba da bude od 20 do 21°C, u kojoj spavate 18°C, a u onima kojima tokom dana niko ne boravi 16°.

Prilikom kupovine električnih uređaja za domaćinstvo obratite pažnju na uređaje sa oznakom energetske efikasnosti. Kupujte manje uređaje koji odgovaraju Vašim potrebama.

Predlozi za štednju upućeni su i državnoj upravi, jedinicama lokalne samouprave, državnim preduzećima i javnim ustanovama.

Ostavite komentar