ZIMNICE KOJE SE REĐE PRAVE: Da li ste znali da je dinja ko stvorena za turšiju?
Donosimo vam još jedan recept za neobičnu zimnicu koja nije čest gost domaćih trpeza
02.12.2022
GurmanlookMesari imaju objašnjenje za ovu čudnu pojavu
podeli vest:
Čvarci su nekada bili sirotinjska hrana, a bilo je i perioda kada mesari bukvalno nisu znali šta da rade sa viškom sala. Masti je bilo toliko da se mazala na hleb, a umesto čipsa grickali su se čvarci koji nisu mogli da se kupe u prodavnici, nego su ih domaćini delili - šakom i kapom.
Poslednjih godina postali su delikates. Deluks roba. U trgovinama se kupuju u pakovanjima od 100, 200, 300 grama...pola kilograma, retko ko kupuje.
Donosimo vam još jedan recept za neobičnu zimnicu koja nije čest gost domaćih trpeza
02.12.2022
GurmanlookJačanje valute jedan je od faktora koji je uticao na skok gradova na listi najskupljih, a šest od osam najvećih skokova zabeležili američki
03.12.2022
ČuvarkućaPa tako u zavisnosti od toga da li se radi o "običnim" ili duvan čvarcima koštaju i od 1.200 do čak 2.600 dinara po kilogramu.
Nešto su jeftiniji na manifestacijama ili pijacama. Ali, gde god da se prodaju, primetno je da su skuplji od, recimo, kilograma buta.
To nekada nije bilo zamislivo, jer gotovo niko nije ni kupovao čvarke.
Foto: RINA
Slično je i sa mašću. I ona je u međuvremenu postala "zdrava", pa za kilogram neretko treba izdvojiti i dvostruko više para nego za litar ulja.
Mesari imaju objašnjenje za ovu pojavu.
- U Srbiji imamo sve manji broj svinja, a one imaju sve manje masnoće. Čvarci se danas kupuju u mesarama, na pijacama i u marketima, a potražnja za ovom namirnicom je velika. Zanimljivo je da u našoj zemlji nema debelih svinja, kao što je nekad bilo. Sada se životinje brzo hrane i pre vremena završavaju u klanicama i onda je tanka masnoća, nema ni masti, a samim tim ni čvaraka. Svakako sirovina nemamo, pa se svinje uvoze iz Španije i Italije, a poskupeli su transport i struja, pa je cena proizvoda drastično "skočila" - priča jedan mesar iz Beograda.
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
On dodaje da cena čvaraka zavisi i od kvaliteta.
- U marketima su kvalitetni čvarci, ali njihovu cenu "diže" i ambalaža". Na pijacama se mogu naći po nešto povoljnijim cenama, jer prodavci ne obračunavaju i ne plaćaju PDV-a. Do samo pre nekoliko godina čvarci, mast i slanina bili su sirotinjska hrana, i po ceni, i po stavovima potrošača. Danas su znatno dobili na ceni, jer tražnja za njima raste, ali i priča o njihovom kvalitetu i dobrobiti za zdravlje. Čvarci su faktički specijalitet. Razlika u ceni zavisi i od načina proizvodnje duvan čvaraka i običnih, neceđenih. Ovi koji nisu skroz oceđeni nisu ni mnogo preprženi i onda mast bude bolja, dok kod duvan čvaraka proizvodnja duže traje, a i mast se malo više preprži - kaže beogradski mesar.
Vegetarijanski i veganski recepti su sve popularniji i popularniji, ali takođe su i sve ukusniji i ukusniji
25.11.2022
GurmanlookMeso, mleko i sireve ne treba jesti nikako posle isteka roka trajanja zbog bakteriološke ispravnosti, ali sve ostalo možemo
23.11.2022
ČuvarkućaStručnjaci objašnjavaju i da su u Srbiji obori gotovo prazni, jer je došlo do rasprodaje priplodnih krmača zbog niske otkupne cene i neisplativosti gajenja usled poskupljenja stočne hrane i svih ostalih troškova proizvodnje.
Broj svinja je svake godine u Srbiji minimum dva do tri procenta manji. Dok se pre 30 godina govorilo o pet miliona tovljenika, sada je taj broj duplo manji. Farme se gase gotovo svakodnevno, a kako pokazuju neke nezvanične procene, njihov broj je pao za oko 30 odsto.
Iako vam se čini da je u sezoni slava i tokom božičnih i novogodišnjih praznika teško održavati zdrave životne navike, varate se
22.11.2022
VestiPreostala su još samo dva manja regulatorna koraka pre nego što ovako proizvedeno meso bude dostupno javnosti
18.11.2022
ČuvarkućaKremasta simfonija ukusa u vašem tanjiru
16.11.2022
GurmanlookIako pastu i špagete vezujemo za Italiju, izgleda da nam istorija ipak govori drugačije
15.11.2022
Gurmanlook
Ostavite komentar