E ovo se u Srbiji zove LOŠA VEST: Kafane POSKUPELE za 16,5%
Cene ugostiteljskih usluga u februaru značajno više nego prošle godine
11.03.2023
SrbijaObično u našoj kulturi važi pravilo ostavljanja napojnice od 10 odsto od ukupnog iznosa računa, ali i dalje postoje određene nedoumice
podeli vest:
Večita rasprava među Srbima oko ostavljanja bakšiša ugostiteljskim radnicima ponovo je ugledala svetlost dana na Internetu.
Obično u našoj kulturi važi pravilo ostavljanja napojnice od 10 odsto od ukupnog iznosa računa, ali i dalje postoje određene nedoumice.
Naime, jedan momak je prilikom plaćanja računa u iznosu od 810 dinara ostavio bakšiš od 200 dinara, ali je i dalje bio zbunjen.
Cene ugostiteljskih usluga u februaru značajno više nego prošle godine
11.03.2023
SrbijaMajka ostavila dete u Tiršovoj da bude 21 dan na intoleranciji, a pre toga mu dala kilogram baklava!
11.03.2023
Srbija- Dao sam 1.010 dinara za račun od 810 i rekao sam konobaru da zadrži kusur, odgovorio je sa "Hvala", ali mi je zvučalo tako uzbuđen ili zbunjen. Jesam li dao previše ili je na meni koliko ću da mu dam? - upitao je ovaj momak.
Odmah zatim usledili su različiti odgovori i mišljenja ostalih korisnika. I dok su jedni smatrali da je to i više nego dovoljno, drugi su bili stava da ne treba davati bakšiš...
- Većina bi zaokružila na 850 ili 900 dinara tako da je to tvoje i više nego okej - glasio je odgovor među prvima.
- Pa generalno je na tebi, ali to je više nego pristojan bakšiš. Ako računaš da je standard 10-15%, ti si mu ostavio 25%. Možda stvarno nije navikao, možda mu ne ostavljaju ili ostavljaju 20, 30 ili 40 dinara - glasio je jedan komentar.
U objektu neregistrovanog Doma „Epikur“ zatečeno je 23 korisnika, a utvrđeno je i da dom ne poseduje dovoljan broj izvršilaca
10.03.2023
SrbijaLekari bi trebalo procenom da utvrde da li je nekome potrebna terapija antidepresivima ili ne, ali u našoj zemlji se to retko radi
10.03.2023
SrbijaIako se više puta u Srbiji pokretalo pitanje oko obaveznog uvođenja bakšiša i dalje ovo pitanje ostaje otvoreno. Neki korisnici su čak smatrali da je pravo ljudi da ostave konobaru nula dinara, tačnije ništa. Takođe, drugi su savetovali zaokruživanje do prve sledeće okrugle cifre.
- Ja ne dajem bakšiš - rekao je jedan sugrađanin, dok se drugi zapitao zašto po principu dobre usluge i ljubaznosti, ne ostavimo napojnicu i prodavcu u bilo kojoj prodavnici ili zdravstvenom radniku.
- Ali cene su užasne i iskreno, kad stigne račun, gledam da platim karticom da izbegnem dodatne troškove. Izlazim možda jednom mesečno sa porodicom u restoran - napisao je još jedan korisnik, dok drugom nikada neće biti jasno kako je fenomen bakšiša postao "merilo ljudskosti".
Doplatna poštanska markica koštaće 10 dinara, a novac ide Komesarijatu za izbeglice
09.03.2023
SrbijaPosmatrano po svim kategorijama hrane u Srbiji, najveći skok cena zabeležen je kod svežeg mleka sa 59 odsto
09.03.2023
SrbijaLider SPO i dalje se pita kada je i kako započet "istorijski i civilizacijski sunovrat" pobedničkog naroda
09.03.2023
SrbijaŽena koja čita je mlada, visokoobrazovana, stanovnica je urbanog područja. Vrlo često je na rukovodećem položaju u biblioteci
08.03.2023
SrbijaNastradale tri osobe ženskog pola
pre 6 sati
RegionNajniža temperatura biće od -5 do šest stepeni, a najviša od tri do 11 stepeni.
pre 6 sati
SrbijaKlinika za psihijatriju će obezbijediti psihološku i psihijatrijsku podršku bez uputa svima onima kojima je to potrebno...
pre 7 sati
RegionOlovka i papir su oružje onih koji su verni Srbiji, navedeno je u objavi
pre 8 sati
PolitikaNjen suprug Marko je takođe stradao u masakru
pre 9 sati
RegionObezbeđenje ga savladalo. Pozvana policija
pre 9 sati
HronikaNa Gostunu zadržavanje za putnička vozila u oba pravca je po pola sata.
pre 9 sati
SrbijaSrbija će očuvati i svoju energetsku bezbednost, poručio je predsednik Vučić
pre 10 sati
PolitikaZa Andreom se tragalo od 23 decembra, a njeno telo pronađeno je 31. decembra
pre 16 sati
SudbineDvorište je uveče puno dece koja se fotografišu pored novogodišnje rasvete, a svaki prolaznik zaustavi se bar na trenutak
pre 19 sati
ReportažaIrena Vujović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarke zaštite životne sredine, napisala je autorski tekst za portal K1info.rs.
pre 19 sati
KolumnaVelika količina padavina i ekstremne vrućine uticale su na useve
01.01.2025
Green WorldHrabra Nišlijka je na listi među 2.000 pacijenata koji čekaju neki organ
01.01.2025
SudbineNjeni slatkiši osvajaju i srca i dušu, kao ukras ili slatki zalogaj, a od svojih ruku živi
01.01.2025
ReportažaJedna Beograđanka, koja se danonoćno trudila da bakama i dekama ulepša poslednje dane, ispričala nam je neverovatne događaje
01.01.2025
SudbineU maloj radnjici u Karađorđevoj, u 16 kvadrata stalo je sve, i ljubav i tradicija
01.01.2025
Reportaža
Ostavite komentar
Pera Peric
Sobzirom da su svi konobari prijavljeni na minimalac pritom vecina i prima bas toliko, a od tih istih osoba ocekujete da budu uvek nasmejani, ljubazni, da dobijete porudžbine cim poručite (pogotovo u restoranima gde se čeka sama priprema hrane), gde očekujete da "Vas" konobar bude i Vas psihijatar, i da posle radnog vremena ostaje jer "Vi plaćate"... Pa da gospodo onda placajte, ostavljajte baksis 10-12-20%, u suprotnom ne čudite se sto sve manje ugostitelja ima i sto nas je vecina otisla preko. Pa idite u MC ili KFC pa se sluzite sami i svoje zmije u dzepu...