CRKVA SVETOG AHILIJA u centru Arilja odoleva vekovima, a u njoj - čudotvorna ikona PLAVOG ANĐELA
Istraživanja pokazala da su se ljudi na ovom mestu čak i u bronzano doba molili za spas
20.07.2023
ReportažaTrudio sam se da privučem gosta iako moja zarada neće biti velika - kaže gazda Mlađa
podeli vest:
Tokom pethodnih godinu dana skoro sve je poskupelo, računi u kafićima i restoranima su skoro duplo veći, a porcije neretko isto toliko manje. Međutim, pokazalo se da inflacija kafedžiji Mladenu Raviću iz Dragačeva ne smeta i da je samo minimalno korigovao svoje cene.
On je poznat po tome što u njegovoj kafani u selu Kotraža kafa je ubedljivo najjeftinija. Uz kiselu vodu i ratluk koštala je 40 dinara, a sada je samo dvadeset dinara skuplja, što je ponovo čini najpovoljnijom u Zapadnoj Srbiji.
- Kafa je domaća, kuvana i jaka. Na kašičici se ne štedi što je najvažnije, a mušterije su zadovoljne. Svi ovde dođu na jednu kaficu, neko i na po jednu rakijicu i onda se ide u maline - kaže za RINU gazda Mlađa.
Foto: RINA
On u selu Kotraža već dugi niz godina drži kafanu. Činjenica je da su cene u ugostiteljskim objektima po srpskim selima manje, ali njegov cenovnik zbunio je mnoge koji su se zapitali – a, gde je tu njegova računica.
- Kakvo je to jutro bez dobre kafe? Nikakvo. Ali, iako je kafa dobra sloši vam se kad vam stigne račun ako je preskupo i tako odbijete mušterije . Ja to nisam želeo, već sam se tudio da ih privučem iako moja zarada neće biti nešto velika. Ali, dobar glas se pročuje pa dnevno skuvamo po 100 kafa i tu se već nabere određena cifra i ne žalimo se. Poenta je da ne treba biti alav i stvari dođu same od sebe - priča ovaj kafedzija.
Da li zbog niskih cena ili lokaliteta, ali ova kafana i dalje radi punom parom, a jedan od faktora uspeha svakako je ljubazni domaćin i dobra usluga.
Istraživanja pokazala da su se ljudi na ovom mestu čak i u bronzano doba molili za spas
20.07.2023
ReportažaSlatinska Banja ima više sumpor-vodonika nego ostale banje u Srbiji. Nekada se u ovoj zaboravljenoj banji lečilo pola bivše Jugoslavije
25.06.2023
Reportaža- Uz kafu meštani vole popiti i domaću ljutu, čija cena je takođe skromna. U odnosu na Zlatibor ili Kopaonik, mi ovde u selu stvari posmatramo drugačije. Poštujemo kvalitet, mušterije, u suprotnom ostajemo ili bez jednog ili drugog, jer ja živim od toga da mi dođe prvi komšija i drugi meštani, a na turističkim mestima si samo prolaznik. Bitno nam je da mušterije u ovom malom mestu se vraćaju kod nas - rekao je Mladen.
Ono što su nekada bile zadruge danas su postale kafane, mesto gde se ugovaraju otkup, proizvodnja, traže radnici i plasman poljoprivrednih proizvoda.
Otac Petar kaže da je veoma zahvalan italijanskim vojnicima koji čuvaju manastir i da bi bez njih Dečani bili u jako lošem stanju
22.06.2023
ReportažaPObedila je ekipa „Neki novi ljudi“, a prema rečima kuvara za njihov gulaš pregledano je više od 50 recepata i iz svakog je uzeto nešto
19.06.2023
Reportaža- Od trenutka kada se otvori kafana, prvi gosti su već na vratima, nakon ispijanja kafe i rakije, završetka poslova u polju ponovo se vraćaju da remiziraju učinak. Tako da ovde možete čuti i šta je ko posejao, gde je radnike našao i za koliko je prodao malinu ili krompir. Pogotovu što u današnje vreme mnogo tema muči srpske seljake, ovaj objekat im dođe kao neki ventil za opuštanje - dodaje Mladen.
Vlasnik kafane koji je svoj objekat otvorio pre devet godina ima samo jednu poruku.
- Kada država uloži u srpskog seljaka, od toga živi i porodica i otkupac, a i mi kafedzije - zaključio je Dragačevac.
Prazan papir i masan brk govore da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju
30.04.2023
ReportažaŠtafeta mladosti "živela" je i posle smrti Josipa Broza Tita kao simbol ljubavi i odanosti njegovom delu
25.05.2023
ReportažaCelokupan plac je bio prilično zapušten i sređivan je korak po korak
21.04.2023
ReportažaU dvorištu svetinje sahranjena su i dva sina Ljubice i Miloša Obrenovića
05.03.2023
Reportaža
Ostavite komentar