Showbizz > Prvi Red

Tihomir Stanić o otvaranju nove sezone pozorišta "Teatrijum": Ovo je sve o tome šta nas čeka pod vedrim nebom

Tokom jula i avgusta, publiku očekuje raznovrstan repertoar od osamdesetak predstava i nekoliko premijera, ali i dečije scene

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

28/06/2024 > 17:45

podeli vest:

Tihomir Stanić o otvaranju nove sezone pozorišta "Teatrijum": Ovo je sve o tome šta nas čeka pod vedrim nebom
Foto: Prvi red


Svečano otvaranje četvrte sezone beogradske letnje pozorišne scene "Teatrijum" pod nazivom "Beograde, dobro jutro", zakazana je za 30. juni u 21 čas. Publika će imati priliku da prisustvuje koncertu benda "Teatrijum", ali i da čuje tekstove Duška Radovića u izvedbi dramskih umetnika Tihomira Stanića i Vladana Gajovića.

Tim povodom ekipa "Prvog reda" razgovarala je sa glumcem Tihomirom Stanićem u Kapetan Mišinom zdanju. Ceo intervju pogledajte u videu ispod. 

Tokom jula i avgusta, publiku očekuje raznovrstan repertoar od osamdesetak predstava i nekoliko premijera. Iz produkcije pozorišta "Teatrijum" stižu nam premijere predstava "Mušica" i "Zoološka priča", rađena u koprodukciji sa CEBEF-om. Pored umetničkih Akademija, kojima će početi sezona, u Teatrijum će se izvoditi, pored sopstvenih produkcija, i predstave u produkciji Teatara Vuk, Ferzeng produkcije, Teatar Balkan Novi Pokret, Jugoart.

Foto: Prvi red

 

-Otvaramo sezonu sa ciklusom "Prvaci" i to je nešto na šta smo jako ponosni. Studenti prvih godina Akademija igraju svoje predstave. Ove godine nismo uspeli iz raznoraznih okolnosti ali ćemo sledeće godine pokušati da proširimo na ceo regiona i da u toku trajanja tog programa organizujemo i predavače, radionice... Imamo veliku ambiciju za petu sezonu našeg pozorišta. Veliki deo programa je ove godine na studentima ispitnih i diplomskih predstava. Oni su mladi ljudi i treba im dati šansu. Mi ćemo se polako povući i prepustiti scenu mlađima. Ono što mene veoma veseli je što će studenti prvih godina Akademije, zahvaljujući ciklusu "Prvaci", prvi put profesionalno igrati, dobiti honorare i upamtiti ovo mesto kao nešto značajno u njihovim karijerama. Vlada Gajović i ja smo i dan danas ovde baš zbog toga, što nas je naše sećanje na mladost, entuzijazam i vreme kada smo ovde igrali u Pozorištu Dvorište, podstaklo da ovo napravimo - rekao je Tihomir Stanić.

Foto: Prvi red

 

Glumac je istakao da će ove godine festival otvoriti članovi nekadašnjih bendova "Zlatni dečaci", "Viktorija" iz Dubrovnika, "Elipse" (Vili Brajović, Dušan Vujović, Vladimir Taušanović, Željko Jovanović, Duda Bezuha i Vladimir Jelenković) i to hitovima šezdesetih i sedamdesetih godina.

- Posetioci će se podsetiti na tu vrstu muzike. Oni su zadržali ljubav prema muzici i mi smo formirali bend "Teatrijum" radi otvaranja. Interni naziv njihovog benda je "Rok u grudima, a Bog u krstima". Faktički ćemo nekim tekstovima Duška Radovića i tom svirkom svečano otvoriti "Teatrijum", a onda ga 1. jula prepustiti deci. To je velika radost - naglašava Stanić.

Foto: Prvi red

 

Razvoj Teatrijuma ne bi bio moguć bez podrške Univeziteta u Beogradu, gradske opštine Stari Grad, ali i "Fondacije Alek Kavčić", koja će i ove godine omogućiti da se vikendom organizuju besplatne predstave za decu.

Foto: Prvi red

 

- Ovo je treća godina kako smo deo "Teatrijuma" i sponzori. Misija fondacije je promocija nauke i obrazovanje i sa tim u vezi radimo nekoliko projekata. Najveći projekat su besplatni udžbenici na kojima radimo već četiri godine, ali i na drugim kao što je ovaj "Teatrijum". Ove godine imamo jednu novinu a to je flajer koji će biti dostupan svim najmlađim gledaocima - "Mali bonton" u obliku stripa kako se ponašati u pozorištu. Primetili smo da su prošle godine deca izlazila na scenu tokom samih prestava, što baš i nije primereno. Ne zato što ne želimo da deca budu na sceni, ali mogu da se povrede. Telefoni i hrana ne treba da se nosi u pozorište, a ako hoće da upoznaju glumce, trebaju da sačekaju kraj predstave. Posetioci scene za decu Teatrijuma, svakog vikenda u 11 časova, tokom jula i avgusta, biće u prilici da vide 17 predstava među kojima i dve premijere - rekao je prof. Aleksandar Kavčić, ispred Fondacije "Alek Kavčić".

Ostavite komentar