Srbi NE UMEJU da jedu RUSKU SALATU: Doktorka otkrila sve o KRALJICI novogodišnje trpeze
Ako već uzimamo rusku salatu, ona treba da bude jelo za sebe, a ne kao predjelo
26.12.2022
GurmanlookNutricionisti kažu da treba da se jede na kašičicu. Ima i dobre i loše strane
podeli vest:
Majonez je mnogima omiljeni namaz bez kog ne mogu da zamisle većinu svojih obroka, a ruska salata je nezaobilazna za vreme praznika, na slavama i svim ostalim slavljima.
Međutim, nutricionisti upozoravaju da sa ovom namirnicom ne smemo da preterujemo, i da bez obzira da li majonez stavljamo u salatu ili prelivamo sa njim kobasice, moramo da znamo šta sve može da se dogodi ukoliko preteramo sa njegovom upotrebom.
Ako već uzimamo rusku salatu, ona treba da bude jelo za sebe, a ne kao predjelo
26.12.2022
GurmanlookDeset nedelja jeo je po jedan kolačić na svaka tri sata umesto obroka i izgubio višak kilograma
25.12.2022
MozaikSpecijalista, strukovni nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga objašnjava za K1info portal da je majonez prepun kalorija i masnoće, ali da ne mora da bude izbrisan iz jelovnika. Bar ne u potpunosti...
- Majonez je odličan ukoliko se koristi kao dresing za salatu recimo ili ako želimo da poboljšamo malo sendvič u hlebu od zdravih žitarica. On ne mora striktno da se vodi kao nezdrava namirnica. Problem je što ljudi često preteraju. Recimo, tokom praznika domaćicama je lako i jednostavno da naprave poznatu rusku salatu. Međutim, to što je imate u fružideru ili na trpezi ne znači da ćete je jesti uz svaki obrok i svaki dan. Preporučena dnevna doza unosa majoneza je od jedne, do tri kafene kašike. Ne više - upozorava Srejić.
Foto: Privatna arhiva
Ona dodaje da ruska salata nije jedini "greh".
- Majonez odlično ide kao dresing uz salate od zelenog povrća, uz par kapi limuna. Takođe, majonez je dobar kako bi se "zamastio" sendvič od recimo integralne kifle, ali samo ako u njemu već nema šunke, kačkavalja i putera... Dakle, veoma je važno kako kombinujemo namirnice i za koje masnoće se odlučujemo u toku jednog dana - dodaje ona.
Srejić upozorava da ukoliko preteramo sa unosom majoneza možemo trajno narušiti zdravlje.
- Zbog svog sastava, majonez dovodi do gojaznosti, a iz tog poremećaja nastaju mnogi problemi. Takođe, ova namirnica povećava krvni pritisak i veoma često dovodi do problema sa žučnom kesom. Zbog svega navedenog važno je da vodimo računa koliko ćemo majoneza pojesti tokom praznika, kao i uz koje namirnice će se on naći u našem tanjiru - kaže nutricionistkinja.
Foto: Freepik.com
Domaćice u Srbiji znaju da pripreme i domaći majonez, ali stručnjaci upozoravaju da i tu treba voditi računa:
- Svakako da je domaći majonez daleko bolji od kupovnog, ali isključivo ako se pravi od organskih jaja, koja su kupljena kod proverenih proizvođača. S obzirom na to da se u originalnom receptu majonez pravi od "živih" jaja, može doći do zaražavanja salmonelom koja se lako širi. Važno je pravilno rukovati svežom hranom, a ukoliko pripremate domaći majonez nikako ga ne posluživati trudnicama, starijim osobama i onima koji imaju zdravstvene probleme. Međutim, mogu se pronaći i drugi recepti, pa se mogu koristiti kuvana jaja, umesto svežih, kao i alternative kao što je indijski orah, ili neko drugo koštunjavo voće - dodaje Srejić.
Nutricionista Milka Raičević savetuje da ukoliko već neko voli da jede majonez, onda obavezno treba da kupuje punomasne, jer su ugljeni hidrati i šećer veća pretnja po naše zdravlje od masti. Ona naglašava da je apsolutna laž da su "lajt" proizvodi zdraviji od običnih!
- Nema nikakve potrebe izbegavati masnoće. Najveći problem upravo jesu ugljeni hidrati, a ne masti. Zato je opšta preporuka svima da kupuju punomasne proizvode, a da, sa druge strane, pazimo i ograničavamo koliko ugljenih hidrata unosimo. Ono što malo ko zna jeste da u "lajt" proizvodima ima dodatnog šećera i drugih aditiva kako bi se nadoknadio nedostatak masti. Vežmo je da zapamtimo da "dijet" i "lajt" proizvodi mogu imati više štete nego koristi da je potreban veliki oprez kada kupujemo ovakve namirnice - smatra Raičević.
Za luksuznije varijante u hotelima ulaznica košta oko 200 do čak 350 evra po osobi
23.12.2022
ČuvarkućaMinistarstvo je obavestilo građane da svaku sumnju na ispravnost hrane mogu, bez odlaganja, da prijave inspekciji
17.12.2022
SrbijaObišli smo ceo krug oko Kliničkog centra, i stari i renovirani deo, i evo šta smo tamo zatekli
17.12.2022
ReportažaPosmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, cene hrane su u novembru bile veće za 22,5 odsto
13.12.2022
Čuvarkuća
Ostavite komentar