BAPSKE PRIČE: Zašto ne valja okretati hleb naopako
Psiholozi smatraju da je nivo praznoverja uslovljen nivoom njihovog obrazovanja, a vi prosudite sami da li ćete i u šta da verujete
11.01.2023
MozaikHrana koju jedemo mora biti zdrava, ukusna i lepo ukrašena, moto je popularne foodblogerke
podeli vest:
Foodblogerka, koju prati više od 40 hiljada ljudi, postala je apsolutni hit na društvenim mrežama. Danijela Birta Čkonjević sprema ukusne, zanimljive i posne recepte, koji očaravaju ukusom i izgledom, a njena radionica Hleb od divljeg kvasca je veoma popularna.
Ona je za Žena.rs. objasnila kako se rodila ta ljubav prema starom načinu pripreme najosnovnije namirnice svakog doma.
- Volim da kažem da je svaki hleb čudo, koricom obuhvaćen mikrokosmos u kojem su umešani princip i filozofija one osobe koja ga je spremala. Hleb je ujedno hrana i simbol. Ni jedna druga namirnica nije dostigla takav mističan status. On je, tradicionalno gledano, osnova svakog obroka - rekla je Danijela.
Ujedno, hleb je i svedok porodične vatre, te bi nekakva hronologija išla po liniji: nema porodice, nema ognjišta, nema hrane i naposletku nema života.
To posmatram iz drugog ugla. S jedne strane želim da pružim najbolje svojoj porodici, a s druge strane, da kažemo simboličke ravni, ono smo šta jedemo, pa volim da mislim kako je hleb ljubav u krckavoj korici.
Psiholozi smatraju da je nivo praznoverja uslovljen nivoom njihovog obrazovanja, a vi prosudite sami da li ćete i u šta da verujete
11.01.2023
MozaikFrancuski hleb baget upisan je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
30.11.2022
GurmanlookDanijela kaže da joj se dopadala ideja izlaska iz zone komfora, praćenja sopstvene intuicije i istraživanja.
- Volim da se igram, da isprobavam, eksperimentišem i ono što je ključno, kako bi se neko uopšte oslobodio u kuhinji, ne opterećujem se strahom od neuspeha. Tako se, sasvim spontano, dogodilo i kada sam se zaljubila u pravljenje hleba. Želela sam da ispitam sve mogućnosti - rekla je ona.
To nije nikakva novina u tradicionalnoj kuhinji. Do pre dve ili tri generacije, naše bake ili njihove majke, nisu ni znale za drugačiji način spremanja hleba. Umesto održavanja startera one bi uštinule od današnjeg testa, i s njime mesile sutrašnji hleb.
- Uz ovakvu primenu, testu omogućujemo dužu fermentaciju pre pečenja. Na taj način bakterije i divlji kvasci, svi ti mikroorganizmi koji nastanjuju naš divlji kvasac, započinju proces razgradnje fitinske kiseline i čine da iz ovog hleba lakše usvojime sve nutrijenete. Zato se ovakav hleb lakše vari, ali i dobija specifičnu punoću ukusa i duži period svežine u odnosu na industrijske hlebove - rekla je Danijela.
Za pravljenje divljeg kvasca su vam potrebne 4 komponente: brašno, voda, ljubav i strpljenje.
Smesa brašna i vode, predstavlja ponudu hrane mikroorganizmima. Ako održavamo poilište dovoljno dugo, mikroorganizmi će ga nastaniti, tu se hraniti i prilagodiće svoj metabolizam brašnu kojim ga hranimo.
Tako se dobija starter, odnosno mešavina brašna i vode koja je bogata kolonijama bakterija mlečne kiseline i divljih kvasaca. Oni iniciraju fermentovanje testa.
- Kao što sam pomenula, privlači me eksperimentisanje. Puno sam istraživala i isprobavala. Danas uglavnom koristim specijalizovana brašna visokog kvaliteta i visokog udela proteina. Uz njih uvek koristim integlano speltino i raženo brašno. Zanimljiva su mi i brašna od starih sorti pšenice kao što su kamut, polba - rekla je ona.
Hrana koju jedemo mora da nadražuje sva čula. Ona mora da bude zdrava, ukusna i da izgleda lepo. Zato se Danijela trudi da svoje hlebove ukrasi, te posle pečenja izgledaju kao mala umetnička dela.
Do Nove godine produžena je i zabranu izvoza mleka
24.11.2022
SrbijaHrskavi Švedski hleb je jednostavno pecivo koje kod naših domaćica postaje sve popularnije
13.11.2022
GurmanlookJekoslav Purić iz zlatarskog sela Radijevići, jedan je od najvećih proizvođača heljde i spelte u novovaroškom kraju
09.10.2022
SrbijaCene hrane u hrvatskim marketima "skočile" su za čak 20 odsto u poslednjih godinu dana
20.09.2022
ČuvarkućaTrenutno nije poznato kako je došlo do buktinje
pre 23 minuta
SrbijaSednica se održava u Glavnoj kongesnoj sali
pre 40 minuta
PolitikaMuškarac vara građane u manjim mestima. Ima spremljenu priču i sažaljiv izraz lica
pre 58 minuta
SrbijaTeme koje su bile predmet obuke odnosile su se na primenu Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o lobiranju.
pre 1 sat
SrbijaNa protestima u Novom Sadu pojavila su se i dva poljoprivrednika
pre 1 sat
PolitikaZa sada nema izveštaja o povređenima i pričinjenoj materijalnoj šteti.
pre 1 sat
SvetDodik kaže da je promena već počela.
pre 1 sat
RegionVan prestonice moguća je magla na putu, pa se savetuje dodatan oprez!
pre 1 sat
SrbijaPrevezen je u obližnju bolnicu, ali lekari nisu uspeli da mu pomognu.
pre 1 sat
SudbineU američkoj državi Nju Džersi otvoreno je pravoslavno groblje!
07.11.2024
ReportažaMoramo da budemo oprezniji u virtuelnom svetu
07.11.2024
SudbineNjena smrt predstavlja veliki gubitak kako za akademsku zajednicu, tako i za književni svet.
06.11.2024
SudbineOstaće upamćena po zanimljivim prilozima i reportažama
05.11.2024
SudbineNeke od njenih emisija su nagrađene prestižnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima
05.11.2024
SudbineSlužeći se samo svojim instinktom, nasumično su hodale tražeći izlaz, ali jedan pogrešan korak vodio ih je pravo u pakao
05.11.2024
SudbineNakon prikazane dve epizode serije "Sablja" i ovaj slučaj je ponovo došao u žižu javnosti
04.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar