Slobodno vreme > Gurmanlook

Za ŠVEDSKI STO prava stvar je - ŠVEDSKI HLEB

Hrskavi Švedski hleb je jednostavno pecivo koje kod naših domaćica postaje sve popularnije

Autor: K1 info/ grand.nova.rs

13/11/2022 > 09:23

podeli vest:

Za ŠVEDSKI STO prava stvar je - ŠVEDSKI HLEB
Foto: Freepik.com


Smatra se da je Švedski hleb, u stvari, nastao u Skandinaviji pre skoro 500 godina.

Prema originalnom receptu pravi se bez pšenice, ali vi možete da mu date dodatan šmek i probate da u osnovno testo umesite i semenke bogate hranljivim materijama kao što su suncokret, bundeva, susam i lan.

Sastojci: 250 ml mlake vode, 1 kašičica soli, 1 kesica (10 g) suvog kvasca, 2 kašike semenki kumina, 120ml mlaćenice (buttermilk) ili kefira, 250 g ražanog brašna, 225 g integralnog speltinog brašna, 40 do 50 g semenki lana, 1 kašičica krupne morske soli

Proprema: Odmerite mlaku vodu u posudi. Dodajte kvasac i semenke kumina, pa ostavite 10 minuta da kvasac zapeni. Posebno, u drugoj posudi, izmešajte ražano i speltino brašno, pa deo brašna dodajte u vodu. Zatim dodajte i mlaćenicu (ili kefir). Izmešajte, dodajte so, pa opet lepo sjedinite. Nastavite sa dodavanjem preostale količine brašna. Najpre mešajte varjačom, pa testo prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i nastavite sa mešenjem uz minimalno dodavanje brašna.

Foto: Pixabay.com

 

Podelite testo na 12 loptica, svaku malo oblikujte, pa ih poređajte po pobrašnjenoj podlozi. Pokrijte krpom i ostavite 1 sat da testo nadođe.

Uključite rernu na 200C. Pripremite 12 listova papira za pečenje (može i manje, pa da svaku pečenu ploču skidate sa papira i ponovo ga koristite). Komad papira za pečenje pospite brašnom, stavite nadošlu lopticu testa, pa pažljivo razvijajte oklagijom.

Dodajte ražano brašno po potrebi jer je testo prilično lepljivo. Kad lopticu malo rastanjite, pospite semenkama lana i krupnom morskom soli, pa nastavite da tanjite. Važno je da dobijete što tanju površinu.

Izbockajte razvijeno testo viljuškom, pa stavite u zagrejanu rernu da se peče 8 do 10 minuta. Povremeno proveravajte. Ako nije dovoljno pečeno, neće biti lepo hrskavo. Dok se jedna ploča peče, pripremajte sledeću, na novom listu papira.

Pečene hrskave pločice ostavite da se prohlade, izlomite po želji i služite uz neki namaz ili salatu.

 

Ostavite komentar