
Tri srpska proizvoda od MESA na listi NAJBOLJIH NA SVETU: Jedan od njih je SAVRŠEN uz čašicu ŠLJIVOVICE
Izašla je lista najboljeg mesa u svetu po državama, a tri naša proizvoda našla se među prvih 50
podeli vest:

Nekako Srbi ne mogu da zamisle dan bez mesa, a ako niste ljubitelji istog možda je bolje da ovaj tekst prosledite nekome ko uživa u njegovom ukusu... Srbija može da se pohvali raznim proizvodima od mesa - od čvaraka koji se u valjevskom kraju prave kao "duvan čvarci", pa sve do pirotske peglane kobasice.
To je prepoznala i poznata stranica Taste Atlas koja se između ostalog bavi rangiranjem najrazličitijih namirnica i jela iz čitavog sveta. Ona je užičku pršutu, pirotsku peglanu kobasicu i petrovački kulen uvrstila među 100 najboljih proizvoda od mesa na svetu.
Pa tako, na 45. mestu našla se užička pršuta, a samo jedno mesto ispred nje je njeguška iz Crne Gore, dok je pirotska peglana kobasica zauzela 39. mesto, a petrovački kulen iz Bačkog Petrovca 26. mesto. Upravo su za njega napisali da se odlično kombinuje uz rakiju šljivovicu koja je 2022. godine upisana na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
Foto: Facebook/Pirotska peglana kobasica-Deda Mile
Naše komšije, tačnije BiH, sa suvim mesom zauzela je zavidno 11. mesto. Inače, suvo meso je bosanski specijalitet koji se pravi soljenjem, sušenjem i dimljenjem goveđeg mesa na hrastovoj vatri. Budući da je za pripremu suvog mesa potrebna posebna stručnost, metode se obično prenose s jedne generacije na drugu, napisali su na stranici Taste Atlas.
Ubedljivo prva tri mesta zauzela je Španija koja može da se pohvali "Jamon iberico de bellota" - šunkom koja se pravi od svinja hranjenih žirom.
DOKTORKA i dijetetičarka OTKRILE: Ovo nikako NE biste SMELI da VEČERATE
Konzumacija rafinisanih ugljenih hidrata povezana je i sa povećanjem krvnog pritiska
28.03.2023
GurmanlookLaganini vikend večerica – BRZE LEPINJICE od samo dva sastojka
Spremanje ovih ukusnih lepinjica traje 15 minuta, a potrebni su vam samo brašno i vrela voda
25.03.2023
GurmanlookDobar je i kad je GNJECAV: Otrivamo kako da uživate u KISELOM KUPUSU i tokom leta
Ako ste, prilikom kiseljenja kupusa, sve uradili kako treba, glavice bi trebalo da dugo ostanu zdrave
24.03.2023
GurmanlookDa li i vi VOLITE KAD HRSKA? Pitali smo KUVARE, naučnike i PSIHOLOGE - zašto je HRSKAVO tako NEODOLJIVO
Kako to na našu percepciju hrane utiču i zvukovi?
18.03.2023
Gurmanlook
Ostavite komentar