OBIČAJI u POSLEDNJOJ NEDELJI pred VASKRS: Ako ih poštujete - DONOSE BLAGOSTANJE i sreću u dom
Poslednja nedelja do Uskrsa je nedelja uzdržavanja i posta. Zato je važno da znate koji su to običaji koji vas od danas čekaju
10.04.2023
SrbijaPuter keksići su uvek dobra ideja, a naročito su popularni i praktični za prazničnu trpezu
podeli vest:
Pripremanj puter keksića je vrlo jednostavno, zbog toga bez problema možete uključiti i decu koja će posebno uživati u ukrašavanju.
U nastavku vam donosimo proveren recept, a na vama ostaje kreativnost u ukrašavanju.
Poslednja nedelja do Uskrsa je nedelja uzdržavanja i posta. Zato je važno da znate koji su to običaji koji vas od danas čekaju
10.04.2023
SrbijaU toku je strasna, stradalna ili velika nedelja koja uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg i poslednja sedmica pred Vaskrs
11.04.2023
SrbijaSastojci: 200 grama putera, 200 grama šećera, 500 grama brašna po izboru, 1 jaje, malo vanile, malo praška za pecivo
Priprema: Ostavite puter da lepo omekša, pa u njega dodajte jaje (ili 2 manja) i šećer i lepo izmutite. Zatim dodajte brašno i sasvim malo praška za pecivo. Dodajte vanilu za ukus i umesite testo, tako da ne bude previše meko, ali da se ne mrvi. Ako je meko, dodajte malo brašna. Ostavite desetak minuta u frižideru. Zatim oklagijom lepo razvucite testo na debljinu od oko 5 milimetra. Modlama koje ste odabrali (jaja, zeke, šargarepe, cvet...) napravite oblike pa poređajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na 200-220 stepeni oko 7-8 minuta.
Freepik.com
Pogledaj galeriju
Pixabay.com
Pogledaj galeriju
Pixabay.com
Pogledaj galeriju
Pixabay.com
Pogledaj galeriju
Dekorišite keksiće po želji. Možete koristiti kupovni fondan koji samo razvučete na iste oblike, a možete ukrašavati i glazurom koju ćete naneti špricem.
Sastojci za glazuru: 1 belance, 2 kašike mleka, 300 gr šećera u prahu
Priprema: U blender stavite sve potrebne sastojke i blendajte na umerenoj brzini. Ako nemate blender, koristite mikser. Rezultat treba da bude mazna glazura koja nije ni previše gusta, ali ni previše retka. Podelite glazuru u nekoliko manjih posuda i u svakoj od njih dodajte prehrambenu boju. Promešajte lagano, a zatim glazuru stavite u vrećicu za špric i dekorišite po želji (keksići oraju da budu ohlađeni). Možete da dodate i šarene ili čokoladne mrvice, bombone... Na kraju ostavite kolačiće par minuta, da se glazura stegne, i poslužite ih.
Pored toga što se brzo sprema, vrlo je ukusna i "zarazna"
21.09.2022
GurmanlookIdealan za letnje dane. Sprema se za samo 20 minuta, i to bez pečenja
25.07.2022
GurmanlookAko ste se umorili od pravljenja komplikovanih i zahtevnih poslastica za novogodišnje praznike, ova torta je ko stvorena za vas
05.01.2023
GurmanlookPosni desert od svega nekoliko sastojaka, verovatno najbrži koji ćete ikada da napravite
03.12.2022
Gurmanlook
Ostavite komentar