Svi je koristimo, a mnogi NE ZNAJU da je važno koju stranu okreću: Zašto postoje SJAJNA I MAT strana ALU FOLIJE?
Mat folija koristi se za hladnu hranu, a sjajna za vrelu
08.10.2023
MozaikVoće se prvo sakupi, dobro ispere a zatim ide pod stupu, starinsku napravu koju čine još varjača i drveno korito
podeli vest:
Jesenji dani u selima prijepoljskog kraja rezervisani su za pravljenje jedinstvenog tradicionlanog specijaliteta od krušaka - čuvene site, koja se izgovora sa dugim akcentom na "i".
To je visokoenergetska poslastica, a u kombinaciji sa mladim kajmakom, kako kažu meštani, bude nekad i ceo obrok "za sto meraka". Kroz nadaleko čuveno selo Hisardzik ovih dana širi se miris zrelih krušaka begovača.
- Sita je prava poslastica, samleveno odnosno isitnjeno voće čiji se sok cedi i kasnije vari u bakarnim ili aluminijumskim kazanima. Sve je ovde prirodno ili, kako se to sada kaže modernijim jezikom, organsko. Organska voćka, prirodni materijali priručnih alata i opreme, starinska vatra i užareni kazan u kome voćni sok ključa dok se ne stvrdne do tačno odredjene granice kad prestaje biti sok a postaje sirup neverovatne slasti i mirisa krušaka ili jabuka od kojih je napravljen - kaže za RINU domaćin Murat Tandir iz Hisardžika.
Mat folija koristi se za hladnu hranu, a sjajna za vrelu
08.10.2023
MozaikIdealan doručan za nedeljno jutro
08.10.2023
GurmanlookUmeće pravljenja site se u ovom kraju decenijama unazad prenosi sa koleno na koleno. Svako ima svoje male tajne velikih majstora, a Muratu u ovom poslu desna ruka je supruga Hajrija.
Voće se prvo sakupi, dobro ispere a zatim ide pod stupu, starinsku napravu koju čine još varjača i drveno korito.
- Tučevina je izgnječeno voće koje pokupimo u burad i dobro je da ono tako prenoći a narednog jutra, što ranije počinje ceđenje. Za to koristimo tijesak, orlić i dve debele daske probušene da bi tijesak mogao da se privija po ručno iskopanim navojima. Između dve daske stavi se sitna torba napunjena tučevinom, odnosno izgnječeni voćem pa se privijajući orlić iscedi zadnja kap soka. Kad smo pri kraju ceđenja, Hajrija i ja naložimo vatru, stavimo kazan na metalno postolje koje zovemo sadzak. Kazan do vrha napunimo sokom i tada počinje varenje site. To traje pola dana i više i nije dobro da se prekida dok sita ne bude gotova - priča Murat.
Dok proces traje sita mora nekoliko puta da se proba, a što se slatke kapi sporije spuštaju na kašiku to znači da je specijalitet bolji. Posao je završen posle nekoliko proba, onda kad domaćica kaže - dosta.
- Ima više načina da se utvrdi da li je sita taman, ali mi najčešće koristimo čimkani tanjirić u koji izlijemo kašiku site. Ako se po tanjiru sita lako može razdvojiti tako da ostane trag prsta ili drške od kašike, to je taman! U protivnom dodaj drva i čekaj drugi test - kaže Hajrija.
Meštani sa ponosom kažu da oni u Hisardziku ne prave kolače, jer im je sita i više nego dovoljna. Iako se pravi i u drugim selima, dodaju da je jedino njihova original, a sve ostalo su kopije.
Gotovo da nema domaćinstva u ovom selu a da se s jeseni ne zadimi ispred kuće makar kazan ili dva sa sitom. Oni sa boljim voćem znaju da naprave i do 40 kazana site.
Jedan kazan 10 do 15 litara site, puta oko 10 evra za litar pa sve puta broj kazana tako da ova poslastica može biti i te kako dobar izvor zarade za meštane, koji se tada slade dvostruko.
Verovatno jedan od najukusnijih recepta koje ćete ikada probati, pravi se od dva sastojka, a ima brojne lekovite karakteristike
07.10.2023
GurmanlookZbog gumaste i lepljive teksture mochi treba naročito oprezno jesti, u malim zalogajima, kako bi se izbegle nezgode i nesreće
05.10.2023
GurmanlookNeobičan recept za neobičnu ali ukusnu i zdravu kombinaciju voća i povrća
04.10.2023
GurmanlookOve ukusne mafine možete da poslužite uz jogurt , kefir ili kiselo mleko
01.10.2023
GurmanlookŠirom regiona u toku noći biće obilnih padavina
pre 2 sata
RegionOvo sprovođenje zabeležile su kamere TVCG
pre 3 sata
HronikaPored Hrvatske i Švedske i Finska je pribegla ovim metodama
pre 3 sata
RegionOna leti brzinom od 10 maha – 2,5-3 kilometra u sekundi
pre 5 sati
SvetSukob u Ukrajini je posle ovih napada dobio elemente globalne prirode
pre 6 sati
SvetAjli je ugrađen dren preko kojeg izlazi gnoj
pre 6 sati
RegionReč je o još jednom svesnom i planiranom pokušaju izazivanja incidenta
pre 6 sati
PolitikaBalijagića otkrili tragovi u snegu
pre 7 sati
HronikaBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
20.11.2024
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
20.11.2024
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar