Superukusan i jednostavan italijanski recept za zelenu boraniju serviranu u jednostavnom sosu od paradajza promeniće vaš redovan meni. Ovaj lagani italijanski prilog kojeg potiče iz Firence, a Italijani ga nazivaju "fagiolini umido", sprema se za veoma kratko vreme i savršen je i kao prilog i kao salata, a može da se servira i kao glavno jelo u posne dane. Može da bude odlična ideja za večeru.
Priprema je izuzetno laka i ne zahteva više od 30 minuta vašeg vremena, a toliko je jednostavan način da dodate ukus često nezasluženo omraženoj boraniji.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
450 g zelene boranije (sveže ili zaleđene)
450 g (tetrapak) pasiranog paradajza
1 luk srednje veličine, iseckan na šira rebra
2 čena belog luka, narezana
1 kašičica crvene tucane paprike
1 šoljica vode
1 kašičica suvog biljnog začina
sol i biber, po ukusu
4-5 iseckanih listova bosiljka za ukras (opciono)
pročitajte još
Recept za tortilju izlazećeg sunca je obrok koji se pravi za desetak minuta, a neverovatno je zdrav i hranljiv
02.03.2024
Gurmanlook
Ove kiflice imaju ukus detinjstva, a sa njima nema greške, cela porodica će uživati u ukusu
17.02.2024
Gurmanlook
Priprema:
Ukoliko koristite svežu boraniju, očistite je od peteljki, dobro operite i blanširajte ključaloj i posoljenoj vodi oko tri do četiri minuta. Ocedite i ostavite sa strane. Ukoliko koristite zamrznutu boraniju, ostavite je malo da odstoji i da se otopi.
U veliki tiganj dodajte maslinovo ulje i ugrejte ga, a potom izručite crni i beli luk i dinstajte samo da omekša, nikako da splasne, ne duže od nekoliko minuta.
Dok pirjate luk, začinite ga ljuspicama crvene paprike i drugim začinima, pa potom uspite boraniju.
Dodajte paradajz iz tetrapaka i pola šolje vode. Poklopite tiganj i uz povremeno mešanje dinstajte povrće dok skoro sva tečnost ne uvri, oko deset minuta, odnosno dok boranija ne smekša.
Ukoliko volite baš italijanski šmek, poslužite ukrašeno bosiljkom. Kako je ovako spremljena boranija dobro začinjena, kiselkasta od paradajza i ljutkasta od tucane paprike, idealno ide uz pirinač, kuvani krompir, ili čak palentu.
Prijatno!
Ostavite komentar